1296 de timisoreni au semnat impotriva exploatarii gazelor de sist

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.04.2013 16:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În data de 4 aprilie, în Timişoara, a avut loc o acţiune de protest împotriva exploatării gazelor de şist, procedeu riscant pentru mediu, cu reglementare legislativă insuficientă şi ambiguă, dublate de contracte secrete între stat şi companii, încheiate fără consultare publică.
La manifestaţia din Timişoara au participat cel puţin 1296 persoane, conform semnăturilor colectate, au anunţat organizatorii.
Rezultat în urma protestului, s-a realizat un manifest care exprimă motivele şi cerinţele cetăţenilor cu privire la exploatarea gazelor de şist.

Manifest

Cetăţeni cu conştiinţă,
Întâiul episod al luptei pentru mediu a fost 04 aprilie.
Un prim episod care, credem noi, a fost unul reuşit.
Am întâlnit în Piaţa Unirii prieteni vechi şi colegi de generală.
Am cunoscut oameni noi, din grupuri sociale varii.
4 aprilie a fost un start pentru reîmprospătarea spiritului civic, crezut pierdut, al timişorenilor.
Un simţ civic ce a reuşit să urnească din casă cel mai mare număr de participanţi dintre toate localităţile în care s-a desfăşurat, sumultan, protestul.
Cei peste 1296 de cetăţeni au ieşit şi semnat să-şi reafirme poziţia de respingere a acestei forme invazive de căutare şi extragere a unor resurse ce poartă un nume tot mai proeminent în conştiinţa colectivă: gazele de şist.
Încercarea guvernului de a ne aduce asigurări că „nu se vorbeşte decât de explorare” nu ne linişteşte.
ŞTIM că explorarea presupune ACEEAŞI metodă controversată ca şi exploatarea, şi anume fracturarea hidraulică.
Adică injectarea unei soluţii apoase ce conţine aceleaşi substanţe chimice dintre care multe sunt otrăvitoare, radioactive, CANCERIGENE.
Cu aceleaşi riscuri seismice şi de poluare ale solului, apei şi aerului.
Prin aceleaşi contracte SECRETE şi SOCIAL INJUSTE, prin care potenţialele companii exploratoare pot folosi apă la liber pentru procesul tehnologic, în timp ce consumatorul de rând e nevoit să plătească pentru fiecare strop.
Prin urmare, cerem (în continuare) următoarele:
1. INTERZICEREA PRIN LEGE a oricărui proces tehnologic (atât exploatare, cât şi explorare) invaziv, până la dezvoltarea unor noi metode, dovedite a fi nepoluante de către comunitatea ştiinţifică internaţională. Metode ce nu vor fi cârpeli peste noapte ale vechilor paradigme.
2. Implicarea a cât mai multor SPECIALIŞTI INDEPENDENŢI în vederea elaborării unui studiu de impact asupra mediului, economiei şi populaţiei.
3. CONSULTAREA populaţiei, precum şi crearea unor dezbateri publice în comunităţile ce vor fi afectate de acest subiect.
Menţionăm că:
1. Protestul din 04.04 nu a fost singular, iar acestea vor continua, până când cerinţele vor fi revendicate.
2. Nu suntem de acord cu crearea unor climate propice corporaţiilor şi intereselor anumitor grupuri de oameni, ignorând SIGURANŢA şi GRIJILE populaţiei generale. Dreptul la ocrotirea sănătăţii, la un mediul sănătos, dar şi libertatea întrunirilor sunt TOATE garantate de către Constituţia României. Ultimul fir de nisip din clepsidra celor 23 de ani de somnolenţă a NOASTRĂ s-a scurs.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.