14 CLADIRI ISTORICE din TIMISOARA asteapta sa fie RESTAURATE cu BANI PRIVATI. Mai raman peste 14000...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.07.2017 11:02 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara Premium Exposed City bifeaza o noua etapa.
14 cladiri din Timişoara aşteapta sa fie restaurate.

Cartierele istorice Cetate, Iosefin si Fabric caracterizeaza si in prezent imaginea celui de-al treilea oras al tarii ca marime, cu peste 14.500 de cladiri construite inainte de 1945.
Lipsa lucrarilor de reabilitare si de modernizare din ultimele veacuri au dus la o degradare avansata a acestor cladiri, multe aflandu-se chiar in pericol de a se prabusi.

Asociaţia Expose Architecture şi Direcţia Judeţeana pentru Cultura Timiş au incheiat procesul de analizare a documentaţiilor depuse de proprietarii de cladiri istorice sau situate in zone de protecţie care işi doresc ca imobilele lor sa fie restaurate cu ajutorul unor investitori privaţi.
S-a verificat daca documentaţia depusa de proprietari indeplineşte condiţiile impuse.
Adica daca se dispune de un proiect de restaurare, inclusiv un deviz estimativ al lucrarilor necesare, de aviz din partea Comisiei de Monumente Istorice, au acordul tuturor proprietarilor şi, in al patrulea rand, majoritatea proprietarilor din imobil sunt privaţi (persoane fizice sau firme).
In momentul de faţa, avem in evidenţa 14 imobile care indeplinesc aceste condiţii – spune Raluca Pescar, preşedinte Asociaţia Expose Architecture.

Investitorii interesaţi de restaurarea celor 14 imobile inscrise pana in momentul de faţa in acest program pot afla amanunte despre fiecare dintre ele de pe platforma www.facelifttimisoara.ro – incepand cu data de 31 iulie.

La finalul lunii aprilie, Asociatia Expose Architecture si Directia Judeţeana pentru Cultura Timiş, impreuna cu partenerii lor (Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timisoara, RUR-Biroul Teriorial Vest, Universitatea La Sapienza - Roma, Camera de Industrie si Comert a Italiei) au lansat in premiera absoluta pentru Timişoara: Timişoara Premium Exposed City.
Timişoara Premium Exposed City are ca scop creşterea, pana in 2021, a numarului de cladiri restaurate, crearea şi promovarea pe termen lung a branding–ului de patrimoniu la nivel de oraş, cu impact regional, naţional şi european.
Concret, vizeaza identificarea unui numar de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timişoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finantatori), in vederea restaurarii lor.
Este vorba de acţiuni punctuale de tip parteneriat privat - privat (dar care replicate pe mai multe imobile primesc un impact la scara larga), intre proprietarii imobilelor şi finanţatori, cu susţinerea instituţiilor publice şi a organizaţiilor cu atribuţii şi responsabilitaţi in domeniu.

PIAŢA UNIRII NR. 2
Poz. 60, cod TM-II-s-A-06095_ Situl urban cartierul „Cetatea Timişoara”
Cladirea a fost construita in 1752, ca şi casa cu parter şi etaj şi avand funcţiunea de atelier la parter şi locuire la etajul superior, proprietar fiind Mathias Simon. In anul 1828 i s-a schimbat proprietarul – noul proprietar fiind Lazar Lazarovits şi la parter s-a deschis ospataria ”La Trei Husari”. In perioada interbelica a secolului al XX-lea i s-au adaugat inca doua niveluri. Parterul şi etajul intai au pastrat zidaria iniţiala iar intreaga faţada a fost tratata in stil modern, cu expresie plastica caracteristica unor vile timişorene din perioada interbelica. Cladirea, mai tarziu, nu se incadra in peisajul Pieţei Unirii, astfel in 1983 i s-a construit o noua faţada in stil eclectic istoricist, de catre arhitectul Şerban Sturza. Deasupra etajului al treilea exista un fronton şi elemente specifice barocului. Faţada se remarca printr-un decor eclectic, cu elemente clasiciste (coloanele cu capitel), dar şi elemente baroce (elementele frontonului).

PIAŢA PLEVNEI NR. 4
Poz. 63, cod TM-II-s-B-06098_ Situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”
Cladirea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, in regim demisol + parter + etaj. Cladirea in forma literei L, prezinta o simterie dupa turnul de colţ, care de fapt este un balcon inchis. De remarcat este intrarea. Poarta de lemn, ca atare, nu este foarte inalta, insa ancadramentele largite la baza şi fereastra in forma de arc de cerc de deasupra ei fac ca intrarea in edificiu sa para magnifica. De fapt, casa mai este cunoscuta in Timişoara ca şi „Casa cu poarta frumoasa”.

PIAŢA ALEXANDRU MOCIONI NR. 6
Poz. 63, cod TM-II-s-B-06098_ Situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”
Palatul de la aceasta adresa a fost construit in anii 1910-1911, alaturi cu urmatoarele 2 cladiri alaturate, in regim demisol + parter + 2 etaje, la cererea comanditarului Béla Fiatska. Cladirea a fost construita ca şi casa de raport, iar proprietarul, extrem de bogat in urma afacerilor de inchiriere de apartamente in astfel de cladiri era şi un cunoscut pasionat de filatelie. Imobilul are stilul szecesszió. Sunt de remarcat ornamentele frumoase care include chipuri feminine şi motive vegetale şi balcoanele, in special cel arcuit, de colţ. Un alt aspect interesant il reprezinta asimetria ancadramentelor de la ferestre şi distanţele dintre ele, asimetrie dupa care cladirea se poate imparţi in mai multe volume.

SPLAIUL TUDOR VLADIMIRESCU NR. 24
Poz. 63, cod TM-II-s-B-06098_ Situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”
Cladirea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, in regim demisol + parter + doua etaje in stilul szecesszió. Spre diferenţa de sora ei geamana (de la numarul 23), cladirea de la numarul 24 prezinta o ornamentaţie mai bogata. Coridorul de intrare inalt şi intunecos, cu poarta ingusta romanţeaza aspectul cladirii, amintind de o perioada cand burghezia timişoreana se afla intr-un “boom”, iar discreţia, bunul gust şi eleganţa unei cladiri erau elemente obligatorii pentru a fi “aleasa”.

PIAŢA BADEA CÂRŢAN NR. 6
Poz. 81, cod TM-II-a-B-06108_ Ansamblul urban „Str. Badea Carţan”
Cladirea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, in regim demisol + parter + etaj. Deoarece cladirile din latura dreapta au fost construite in anul 1902 şi toate 3 pastreaza acelaşi regim de inalţime şi aceeaşi simetrie, se poate concluziona ca şi acest imobil a fost finalizat intr-o perioada de timp foarte apropiata. Volumetria construcţiei şi ancadramentele ferestrelor de la etaj şi a intrarii au influenţe baroce, deşi stilul per ansamblu, este tot szecesszió-ul eclectic.

BULEVARDUL 3 AUGUST 1919 NR. 3
Poz. 62, cod TM-II-a-A-06097_ Ansamblul urban „Fabric” (II)
Cladirea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, in stil szecesszió, in cartierul Fabric, sub forma demisol + parter + 2 etaje. Faţada este deosebit ornata, cu motive zoomorfe (bufniţe stilizate), panglici rasucite (“coup de fouet”), feţe feminine inconjurate de motive vegetale. Este de remarcat colţul rotunjit, susţinut de 4 coloane aparente, braul de ornamente de deasupra ultimului etaj cu figuri frontale de lei stilizaţi şi cele 2 figuri (maşti) groteşti care susţin balconetul de deasupra intrarii principale. De la 1922 şi pana la naţionalizare in 1950, casa a aparţinut Societaţii pe acţiuni Industria de Lemn „Munduş şi Borlova-Armeniş” care i-a folosit apartamentele pentru birouri sau ca şi locuinţe pentru angajaţi.

PIAŢA TRAIAN NR. 2
Poz. 61, cod TM-II-s-B-06096_ Situl urban „Fabric” (I)
Palatul cu Mercur a fost construit intre anii 1908-1909, la cererea magnatului timişorean Béla Fiatska, sub forma subsol + parter + 2 etaje. Decoratiile faţadei, ornamentele florale cu petale inscrise in forme geometrizate (patrulatere) corespund stilului anilor 1900, curentul szeceszió, tipice pentru ultima faza, faza „geometrica”, cea mai evoluata a stilului.

STRADA ŞTEFAN CEL MARE NR. 33
Zona de Protecţie conform Plan Urbanistic General al Municipiului Timişoara
Cladirea a fost constuita la sfarşitul secolului al XIX-lea sub forma demisol parţial + parter + etaj. Parterul, la nivelul colţului cladirii, a fost cel mai probabil destinat de la inceputul construcţiei comerţului sau a gazduit un atelier. Ancadramentele ferestrelor, frontonul de deasupra balconului de la etaj şi detaliile intrarii amintesc de elementele neo- clasice insa cladirea prezinta şi cateva ornamentaţii Art-Nouveau, probabil datorate unei refaţadizari ulterioare.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.