15000 de INTERVENTII CHIRURGICALE la CLINICA de CHIRURGIE VASCULARA din TIMISOARA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.05.2017 08:52 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Chirurgia vasculara este cea mai tanara specialitate chirurgicala din Romania, prinzand contur in urma cu mai puţin de 20 de ani.
Poate tocmai de aceea, este mai puţin cunoscuta atat de catre pacienţi, cat şi de catre lumea medicala.

Apariţia Clinicii de Chirurgie Vasculara in Timişoara in urma cu 11 ani a fost, astfel, un eveniment salutar, menit sa satisfaca o necesitate tot mai presanta, aceea a tratamentului bolilor vasculare periferice.
Astfel, toţi aceşti ani pacienţii cu boala arteriala periferica, cu boala carotidiana, pacienţii cu anevrisme arteriale sau pacienţii cu afecţiuni venoase periferice, toţi au beneficiat de un diagnostic precis, urmat de un tratament modern, individualizat, la un nivel profesional inalt.
In acest rastimp, activitatea Clinicii a avut un real caracter misionar in domeniu, la tratamentul si educarea pacienţilor care au trecut pragul Clinicii, asociindu-se promovarea specialitaţii in randul medicilor, dar şi in media sau la nivel populaţional.

15000. Acesta este numarul care defineşte activitatea Clinicii pana in prezent: 15000 de intervenţii chirurgicale, 15000 de motive pentru a merge mai departe, 15000 de paşi catre o viaţa mai buna.
Intre aceşti 15000 de paşi, unii pot fi consideraţi adevarate salturi in chirurgia vasculara timişoreana şi nu  numai.
Pe langa intervenţiile de rutina, in Clinica s-a dezvoltat chirurgia accesului venos pentru tratamentul chimioterapic sau a fistulelor arteriovenoase pentru dializa, dar şi tratamentul complex al complicaţiilor acestora.

Existenţa Compartimentului de Microchirurgie in cadrul Clinicii a permis instituirea conceptului de chirurgie vasculoplastica, care presupune asocierea revascularizarii periferice cu managementul defectelor de la nivelul membrelor, la care s-a adaugat tratamentul compresiunii nervilor periferici la pacienţii cu diabet zaharat.

S-au pus bazele Chirurgiei Endovasculare, demers de mare insemnatate, in condiţiile in care in ţarile vest-europene acest tip de tratament reprezinta actualmente standardul.
Prin mijloace minim invazive, Chirurgia Endovasculara completeaza spectrul clasic de intervenţii in boala arteriala periferica, oferind de multe ori solutii salvatoare la amputatiile de membre, acolo unde chirurgia clasica isi epuizeaza mijloacele.
In plus, in situaţii de urgenţa, tromboliza efectuata pe cale endovasculara, care presupune dizovarea cheagurilor chiar acolo unde s-au produs, cu ajutorul unui cateter plasat sub control radiologic, s-a dovedit o tehnica cu rezultate spectaculoase in salvarea membrelor aflate in ischemie acuta sau chiar a vietii pacientilor.
 
Cuvantul de ordine este EVOLUŢIE, una treptata: in primul an de existenţa au fost realizate circa 250 de operaţii, pentru ca anul trecut sa fie facute peste 2000.
Evoluţia a fost marcata de unele interventii, care atunci cand au fost realizate pentru prima data au parut spectaculoase, pentru ca astazi ele sa devina operaţii de rutina, cu un grad ridicat de siguranţa pentru pacienti.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.