16 intoxicatii cu monoxid de carbon si 5 decese

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.10.2015 11:28 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In aria de activitate a E.ON, in primele zece luni ale anului 2015 s-au inregistrat 16 cazuri de intoxicatii cu monoxid de carbon.
Evenimentele cauzate, in principal, de cosuri infundate sau construite necorespunzator sau de folosirea aragazului ca sursa de incalzire, au afectat 39 de persoane, din care 5 si-au pierdut viata.

Un cuplu din localitatea clujeana Hasdate a fost gasit asfixiat, in luna februarie a.c., in casa in care locuia, din cauza acumularilor de gaze provenite de la un aragaz lasat deschis in timpul noptii.
Cei doi, barbatul in varsta de 60 de ani si sotia acestuia in varsta de 58 de ani, au lasat toate arzatoarele aragazului aprinse pentru a se incalzi.
Evenimentul a fost inregistrat la scurt timp dupa o alta tragedie petrecuta la finele lunii ianuarie 2015, la Blaj, unde un barbat in varsta de 60 de ani a decedat din cauza unui cos de fum cu tiraj insuficient, care nu a mai permis evacuarea corespunzatoare a gazelor arse.

Folosirea aragazurilor pentru incalzirea locuintei, cosurile de evacuare neetanse, infundate sau construite necorespunzator care duc la acumularea gazelor arse in incaperi, sunt principalele cauze ale acestor evenimente cu consecinte tragice.

In primele zece luni ale anului, E.ON Distributie Romania a inregistrat o crestere semnificativa a incidentei cazurilor de intoxicatii cu monoxid de carbon, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand s-au produs 9 evenimente soldate cu 19 persoane afectate, din care 3 au decedat.

Situatia este ingrijoratoare, iar compania depune eforturi pentru reducerea numarului acestor evenimente cu potential major de fatalitate, inclusiv prin continua informare a populatiei privind regulile de siguranta.
Astfel, la inceput de sezon rece, cosurile de fum, hornurile si tevile de evacuare trebuie verificate pentru a ne asigura ca ventilatia este corespunzatoare.
Curatarea cosurilor de fum de cel putin doua ori pe an, una obligatoriu in sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui sa tina seama fiindca in acest fel se pot preveni intoxicatiile cu monoxid de carbon.
Nu in ultimul rand, aparatele neautomatizate care functioneaza cu flacara deschisa trebuie supravegheate permanent, fiind interzisa utilizarea lor ca surse de incalzire.

Potrivit datelor IGSU, la nivel national, numarul incendiilor la locuinte inregistrate in intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a ajuns la 16.275, iar numarul victimelor (adulti si copii) a fost de 1.329.
Cosurile de fum defecte sau amplasate necorespunzator fata de elementele combustibile au provocat 34% din totalul incendiilor la locuinte, in perioada mentionata.

E.ON Distributie Romania opereaza o retea de gaze naturale in lungime de peste 20.000 km, respectiv o retea de electricitate de peste 80.000 km care deservesc in total circa 3 milioane de clienti si acopera judetele din partea de Nord a Romaniei (Cluj, Bistriţa Nasaud, Maramureş, Satu Mare, Salaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacau).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.