162 decese ale persoanelor cu dizabilitati mintale aflate in custodia statului in judetul Timis intre anii 2011-2014!

Scris de Costin Stefan | Publicat in 09.09.2015 16:26 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Centrul de Resurse Juridice organizeaza sambata, 12 septembrie, de la ora 12, dezbaterea cu tema „prevenirea abuzurilor asupra drepturilor persoanelor cu dizabilitaţi mintale instituţionalizate – Mecanismul Independent de Monitorizare”.
Dezbaterea va avea loc la restaurantul La Padure, de langa Muzeul Satului Banaţean din Timişoara, şi include vizitarea instalaţiei foto „Lagarele de langa tine” din cadrul festivalului Plai.
Intalnirea pentru dezbatere va avea loc la ora 12, in faţa porţii de acces a festivalului Plai/Muzeului, de pe str. Avram Imbroane nr. 31.

Este o dezbatere importanta pentru ca, in Romania, 25.000 de copii şi adulţi cu dizabilitaţi mintale traiesc in peste 700 de centre de asistenta sociala si periodic ajung in atenţia presei pentru incalcari ale drepturilor omului.
Cel mult 1.300 de persoane cu dizabilitati vor fi integrate in comunitate in urmatorii 7 ani.
Vizitele de monitorizare neanuntate din ultimii 12 ani confirma ca persoanele cu dizabilitati mintale institutionalizate sunt lipsite de aparare.

Un exemplu relevant pentru judeţul Timiş, raportul vizitei Centrului de Resurse Juridice din 6 noiembrie 2014 la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilitati Recas.

Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilitati se afla in localitatea Recas, jud. Timis si face parte dintr-un complex mai mare, construit intre anii 1993-1997 de catre o fundatie denumita „Les Enfants de Recas”.
In aceeasi curte functioneaza Centrul de Plasament impreuna cu Scoala Speciala.
Centrul are o capacitate totala de 80 de locuri, acestea fiind ocupate de 76 de copii si tineri aflati in evidenta Centrului la momentul vizitei.

Cele mai importante observatii din vizita de monitorizare CRJ: Unii copii s-au plans de rele tratamente

Copiii si tinerii si-au exprimat opinii diferite in functie de fiecare angajat al centrului.
Fata de unii educatori au manifestat verbal si fizic o pretuire, o apropriere si un respect.
De asemenea, unii dintre angajati si-au exprimat grija, ingrijorarea si devotamentul pentru beneficiari.
Fata de alti angajati copiii si-au exprimat revolta si indignarea precizand prin exemple si detalii comportamentul dur, vulgar si chiar violent.
Inclusiv in ziua vizitei de monitorizare un copil a fost agresat fizic de catre un angajat, copilul prezentand rani in zona capului si gatului.
Informatia a fost primita din partea mai multor tineri care au subliniat agresivitatea permanenta a aceluiasi educator si relele tratamente la care sunt supusi.

Centrul se confrunta cu lipsa medicamentelor

Asistentul medical a raportat ca in unele situatii se confrunta cu un deficit de medicamente, alteori fiind nevoit sa solicite de la diverse cabinete medicale medicatie.
Unul dintre angajati ne-a exprimat si chiar ne-a aratat ca in caz de urgente (raceli, febra, dureri de cap si abdominale) aduce si ofera medicamente din sursele persoanle.
In cazuri de urgente beneficiarii pot accesa serviciul de urgenta din localitate.

Lipsesc serviciile si activitatile de consiliere psihologica, desi multe persoane au diagnostic psihiatric

Reprezentantii centrului au oferit informatii contradictorii, raspunzand ca psihologi de la DGASPC Timisoara sosesc la centru „fie la cerere”, fie „in fiecare zi de marti de la 9 la 14”, informeaza Centrul de Resurse Juridice.
Centrul insa nu detine un cabinet psihologic dotat cu materiale specifice de specialitate, un spatiu special amenajat unde sa beneficieze de servicii de consiliere individuala si de grup, de activitati de socializare, interaciune si de dezvoltare personala.
CRJ a propus inca de anul trecut un proiect de lege pentru infiinţarea unui Mecanism Naţional de Monitorizare Independent, format din persoane cu dizabilitati si reprezentanti ai acestora, care impreuna cu alti experti in domeniu sa contribuie la prevenirea abuzurilor, sesizarea acestora si cercetarea conditiilor in care se produc decesele in centrele de asistenta sociala.

Cate persoane cu dizabilitati mintale au murit in custodia statului intre anii 2011-2014?

1.500 de persoane cu dizabilitaţi au decedat in centrele de asistenta sociala in doar 27 de judeţe, in perioada 2011-2014.
Harta interactiva depe www.crj.ro prezinta doua categorii de informatii: (1) rezultatele vizitelor de monitorizare realizate de Centrul de Resurse Juridice in centre pentru copii si tineri cu dizabilitati mintale si (2) numarul comunicat de Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului cu privire la decesele persoanelor cu dizabilitati mintale aflate in custodia statului, in perioada 2011-2014.
Din toate cele 47 de DGASPC-uri, CRJ a primit pana la acest moment raspuns de la doar 27 de Directii.
Decesele persoanelor cu dizabilitati mintale aflate in custodia statului, raportate de DGASPC Timiş: 2011 - 1 copil, 59 adulti, 2012 - 36 adulti, 2013 - 40 adulti, 2014 - 26 adulti...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.