19 spectacole, 4 conferinte, peste 50 de manageri, programatori si teatrologi din 17 tari europene

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 24.04.2015 08:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

19 spectacole, 4 conferinţe, peste 50 de manageri, programatori şi teatrologi din 17 ţari europene, 3 lecturi publice insoţite de lansarea volumului CND2014, un concert.
Prima parte a FEST-FDR2015 s-a incheiat aseara in vibraţiile intense ale concertului extraordinar al Subcarpaţi + Orchestra.

FDR şi Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival reprezinta, in suma, un eveniment care a adus impreuna, in salile de teatru,  4.611 oameni  pe cat de diferiţi unul de altul, pe atat de uniţi in spaţiul generos al Teatrului Naţional din Timişoara.  

Ediţia a XX-a a festivalului timişorean, ca şi intreaga stagiune a Naţionalului, se construieşte in jurul conceptului Art of Ageing, vazut nu doar ca un timp al reflecţiei retrospective, ci mai ales ca un timp şi un spaţiu dedicat acţiunii şi dialogului.
In egala masura, asumarea acestui concept reprezinta, in mod concret, asumarea de catre Teatrul Naţional a responsabilitaţii morale, sociale şi culturale faţa de publicul sau şi, mai mult decat atat, faţa de comunitate.
Astfel, toate cele trei direcţii lansate de FEST-FDR2015 – modulul FDR, Art of Ageing - 1st European Theatre and Science Festival şi modulul FEST, carora li se adauga o noua ediţie a Concursului Naţional de Dramaturgie – postuleaza diversitatea, regasirea individului  in spaţiul comun al culturii, la fel cum grecii, in antichitate, considerau ca doar in amfiteatre, in timpul festivalurilor, prin teatru, impartaşesc o identitate comuna.

Daca Art of Ageing - 1st European Theatre and Science Festival a fost extrem de explicit in acest sens,  dubland un amplu eveniment cultural european cu o dimensiune ştiinţifica de excepţie, secţiunea FDR a provocat intalnirea şi dialogul intre voci dramaturgice noi şi vechi, stiluri regizorale noi şi vechi, de la Eugène Ionesco, la Teodor Mazilu, pana la Alina Nelega, Peca Ştefan, Mihaela Michailov, Saviana Stanescu sau noua generaţie reprezentata la Timişoara de Xandra Popescu, Radu Iacoban etc., de la Victor Ioan Frunza, Gábor Tompa sau Mihai Maniuţiu la Nona Ciobanu, apoi Geanina Carbunariu, Ioana Paun, Adrian Majeri, Luminiţa Ţacu sau Alexandru Mihail.  
Scop atins pentru Teatrul Naţional – care a transformat Timişoara intr-un forum al liberei exprimari artistice, sociale şi civice.
In acelaşi spirit, in urma lecturilor publice ale Concursului Naţional de Dramaturgie, juriul a ales cu majoritate de voturi textul caştigator: Avioane de hartie de Elise Wilk.
Pe locul secund se afla una dintre cele mai remarcabile descoperiri ale CND, un tanar autor de 17 ani, Alexandru Teodorescu, ale carui propuneri  au fost selectate pentru finala concursului.
Cele trei texte vor fi tiparite in volum, in colecţia aTeNT a Teatrului Naţional din Timişoara, urmand ca piesa Elisei Wilk, un nume emergent in dramaturgia romaneasca de ultima ora, confirmat şi de aceasta ediţie a CND, sa fie montata in cursul acestui an.

Modulul FEST va continua acest demers in intervalul 6-13 iunie.
Organizat de Teatrul Naţional şi realizat cu sprijinul Primariei Municipiului şi al Consiliului Local Timişoara, FEST scoate spectacolul in strada pentru ca teatrul are aceasta funcţie de agora, are capacitatea de a fi o punte solida intre oraş şi cetaţeni, dupa cum poate reprezenta o poarta larg deschisa in drumul Timişoarei catre titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Fotografii: Adrian Piclişan / TNTm

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.