190 de tineri se dueleaza ca-n parlamentul britanic

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.05.2013 08:35 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - 50 de echipe de elevi de liceu vor concura la Timişoara într-un campionat de dezbateri academice care simulează modelul dezbaterilor din parlamentul britanic.
Timp de trei zile, printre cele mai bune echipe de dezbateri din România se vor întâlni, la Timişoara, la cea de-a patra ediţie a competiţiei de dezbateri Timişoara Open.  
Cele mai bune două echipe din competiţie îşi vor disputa locul I în runda finală de dezbateri, deschisă publicului duminică, 2 iunie 2013, la ora 16, în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş.
Cea de-a patra ediţie a concursului are loc în perioada 31 mai-2 iunie şi este organizată de ARDOR Banat (Asociaţia Regională de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Banat).
Elevii de liceu vor susţine discursuri într-un  format de dezbateri academice care imită modul în care parlamentarii britanici dezbat moţiunile în lucru.
În fiecare din cele peste 100 de meciuri de dezbateri care vor avea loc, elevii vor fi grupaţi în două echipe şi vor avea sarcina de a argumenta în favoarea sau împotriva unui subiect pus în discuţie.
În competiţia organizată la Timişoara, tema dezbătută analizează dacă regimul politic a lui Margaret Thatcher a fost unul benefic sau nu.
Meciurile de dezbateri vor fi jurizate de arbitri cu experienţă în dezbateri, iar după fiecare rundă de dezbateri va fi nominalizată câte o echipă câstigătoare.
6 licee din Banat au cluburi de dezbateri coordonate de profesori, iar peste 150 de elevi practică dezbaterile in cluburi înfiintate de ARDOR Banat.
La întâlnirile de club, participanţii susţin discursuri, analizeaza texte, primesc feedback şi se documentează cu privire la subiecte importante legate de politica, economie, mediu sau educatie.
Cel mai adesea, elevii de liceu care practică dezbaterile încep pregatirea lor în clasa a IX-a.
Dezbaterile necesită bune calităti oratorice abilitaţi de persuasiune, spontaneitate şi documentare cu privire la tema pusă în discuţie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.