19.337.089 lei pentru 8,9 km din Canalul Bega

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.06.2014 16:15 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Administratia Nationala Apele Romane, prin Administatia Bazinala de Apa Banat,  implementeaza proiectul “Refacere consolidari canal Bega in municipiul Timisoara, judetul Timis”, ce va fi  finalizat pana la 3 martie 2015.

Scopul proiectului este acela de a reda canalului Bega, intravilan Timisoara, sectiunea, folosintele si aspectul initial.  
Obiectivele generale ale proiectului sunt, in primul rand, garantarea sigurantei obiectivelor si constructiilor adiacente canalului, a sigurantei cetateanului, cat si a sigurantei in exploatare a canalului Bega, dar si asigurarea capacitatii de transport a albiei, sustinerea interesului si a preocuparilor administratiei locale privind canalul Bega.

Obiectivele specifice ale proiectului urmaresc realizarea lucrarilor hidrotehnice pentru reducerea riscului de  inundatii pe canalul Bega, protejarea impotriva inundatiilor a unui numar de aproximativ 319.279 de locuitori din municipiul Timisoara si a 45 de gospodarii individuale (case şi anexe gospodareşti), a obiectivelor socio-economice, a infrastructurii de transport şi de telecomunicaţii şi a reţelelor de utilitaţi (energie electrica, alimentare cu apa, canalizare), utilizarea adecvata a resurselor pentru realizarea, intretinerea si exploatarea infrastructurii de aparare si a masurilor de reducere a riscului la inundatii in arealul strabatut de cursul de apa, asigurarea spatiului pentru transportul debitelor mari lichide si solide si pentru reducerea gradului de poluare a apei.
Finantarea proiectului este asigurata in proportie de 90% din fondurile Uniunii Europene, restul de 10% este asigurat de la bugetul de stat, iar cheltuielile sunt eligibile.
Valoarea totala a proiectului este de 19.337.089 lei cu TVA (echivalentul a 4.390.004 euro).

Prin acest proiect se vor executa lucrari de amenajare a albiei si a malurilor, pe zona intravilan a municipiului Timisoara pe lungimea de  8,9 km, care vor permite crearea si mentinerea unei sectiuni care sa dea voie tranzitarea debitelor mari in conditii de siguranta pentru lucrarile de aparare si, implicit, pentru zonele aparate.
Lucrarile investitiei de refacere a consolidarilor canalului Bega fac parte din masurile de revitalizare ale canalului, dezvoltate de strategia dezvoltarii durabile a canalului Bega.

Din punct de vedere tehnic, toate lucrarile propuse se interconecteaza cu cele din proiectele de dragare a canalului si depunerea namolului in depozite ecologice, de reabilitare a nodurilor hidrotehnice (Sanmartinu Maghiar si Sanmihaiu Roman), de retehnologizare a Statiei de Epurare a Timisoarei si de reabilitare a infrastructurii publice urbane a malurilor canalului Bega.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.