19,7 % dintre FETE si 29.2% (!!!) dintre BAIETI erau SUPRAPONDERALI in ROMANIA anului 2016...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.10.2017 15:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Universitatea de Medicina şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara a participat la un nou studiu efectuat de Colegiul Imperial din Londra şi Organizaţia Mondiala a Sanataţii, care a relevat date ingrijoratoare cu privire la incidenţa obezitaţii in randul copiilor şi adolescenţilor. 

Potrivit rezultatelor studiului, numarul copiilor şi adolescenţilor obezi (cu varste intre 5 şi 19 ani) in intreaga lume a crescut de zece ori in ultimele patru decenii.
In cazul in care tendinţele actuale continua, vor fi mai mulţi copii şi adolescenţi obezi decat subponderali pana in 2022.

Studiul este publicat in The Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, inainte de Ziua Mondiala a Obezitaţii (11 octombrie).
Acest studiu a analizat masuratorile greutatii şi inalţimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu varste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 5 şi 19 ani şi 97,4 milioane cu varsta de peste 20 de ani), cel mai mare numar de participanţi implicaţi intr-un studiu epidemiologic.
Peste 1000 de cercetatori au contribuit la acest studiu (dintre care 12 autori si colaboratori din Romania), care a analizat indicele de masa corporala (IMC) şi modul in care obezitatea s-a schimbat in intreaga lume din 1975 pana in 2016.

In aceasta perioada, rata obezitaţii la copii şi adolescenţi din lume a crescut de la mai puţin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete şi şase milioane de baieţi) in 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) şi la aproape 8% la baieti in 2016.
Numarul copiilor obezi cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane in 1975 la 124 milioane in 2016.

Autorul principal, profesorul Majid Ezzati, de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat: "In ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii si adolescenti au crescut la nivel mondial si continua sa creasca in tarile cu venituri mici si medii. Aceste tendinţe ingrijoratoare reflecta impactul marketingului şi al politicilor alimentare pe tot globul, alimentele nutritive sanatoase fiind prea scumpe pentru familiile şi comunitaţile sarace. Tendinţa prezice o generaţie de copii şi adolescenţi care cresc obezi şi, de asemenea, malnutriţi. Avem nevoie de modalitaţi de a face alimente sanatoase şi nutritive mai accesibile la domiciliu şi la şcoala, in special in familiile şi comunitaţile sarace, precum şi in reglementari şi taxe pentru a proteja copiii de alimente nesanatoase".

In Romania, datele au provenit din studii efectuate de Universitatile de Medicina din Timisoara, Bucuresti, Iasi, Targu Mures si date de la Institutul National de Sanatate Publica.
De la Universitatea de Medicina şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara, s-au implicat in realizarea studiului Dr. Adela Chiriţa-Emandi, Prof. univ. Dr. Maria Puiu, Prof. univ. Dr. Mihai Gafencu.

In tara noastra, in 2016, 19,7 % dintre fete si 29.2% dintre baieti erau supraponderali, iar 5% dintre fete si 10,7% dintre baieti erau cu obezitate.
La cealalta extrema, 15.3% dintre fete si 13.3% dintre baieti erau subponderali, iar 2.8% dintre fete si 2.8% dintre baieti erau cu deficit ponderal moderat si sever.
In ultimii 10 ani, in Romania procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, in anul 2006, 14 % dintre fete si 19.4 % dintre baieti erau supraponderali, iar 3% dintre fete si 5.5% dintre baieti erau cu obezitate.
Procentul baietilor cu obezitate s-a dublat in ultimii 10 ani.
In aceasta perioada de crestere economica pentru Romania s-a petrecut si o tranzitie nutriţionala nesanatoasa, cu o creştere a consumului alimentelor cu conţinut scazut de nutrienţi şi cu densitate energetica mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creştere in greutate la copii şi adulţi, cu afectarea sanatatii pe tot parcursul vieţii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.