1989 - 2014: 25 de ani de LIBERTATE la TIMISOARA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.12.2014 11:30 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primaria Municipiului Timisoara impreuna cu asociatiile de revolutionari au pregatit un program special dedicat comemorarii a 25 de ani de la Revolutia Romana.

16 decembrie

Asociatia Altar – Asociatia Luptatorilor din Timisoara Arestati in Revolutie

09.00 Vizita la Penitenciarul Popa Sapca – prezentare carte despre Revolutie, expozitie foto
12.30 Vernisaj expozitie cu tema Revolutia din 1989 la Opera Nationala Romana
11.00 Dezvelirea bustului lui Ioan Monoran(1953 -1993) poet, unul dintre revolutionarii de frunte din decembrie 89, cel care a oprit tramvaiele in fata locuintei pastorului László Tökes, indemnand mai apoi lumea sa se ridice impotriva dictaturii, membru fondator al ziarului Timisoara si al Societatii Timisoara. Amplasament la capatul podului Traian, Splaiul Tudor Vladimirescu, colt cu Bv. 16 Decembrie 1989.

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara

12.00 Sfintirea monumentului „Coloana Eroilor si Victimelor Revolutiei”. Cu acest prilej se va prezenta publicului albumul de fotografii „Timisoara orasul libertatii romanesti”, si se va vernisa expozitia de fotografii a arh. Mihai Botescu. Evenimentele vor avea loc la sediul Memorialului Revolutiei.
15.00 Sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara dedicata marcarii a 25 de ani de la Revolutia Romana – Sala Operei Nationale Romane
17.30 In memoriam traseul Revolutiei – procesiune cu torte si lumanari din locul de unde a inceput Revolutia, casa pastorului László Tökés, pe traseul: Piata Sfanta Maria – B-dul. 16 Decembrie 1989 – Podul Traian – B-dul. Regele Ferdinanad - Catedrala Mitropolitana din Timisoara. Alaiul se va opri si va depune lumanari si candele pe treptele Catedralei, in memoria tinerilor ucisi in Revolutie.
18.00 Moment Corul Contrast al Operei Nationale Romane din Timisoara piese in memoriam eroilor-martir, care s-au jertfit acum 25 de ani pentru libertatea noastra. Moment de aducere aminte si reculegere pe treptele Catedralei Mitropolitane. 
18.30 Biblioteca Judeteana Timis marcheaza 25 de ani de Libertate printr-o noua editie „Lecturi aprinse” pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara
19.00 Concert de colinde sustinut de Corul National de Camera Madrigal la Opera Nationala Romana. Conducerea dirijorala: Anna Ungureanu.
Asociatia Altar – Asociatia Luptatorilor din Timisoara Arestati in Revolutie
20.00 Momente de reculegere si aprinderea de candele in Piata Victoriei in memoria victimelor revolutiei romane din Decembrie 89

Asociatia 17 decembrie a ranitilor si a familiilor indoliate din revolutia 1989

23:45 Liturghie la Biserica Martirilor din Timisoara, str. Dumitru Juganaru (fosta Albac) nr.10

17 decembrie– Zi de doliu

Prin HCL nr. 112/14.12.1993 – privind declararea zilei de 17 decembrie – zi de doliu pe raza municipiului Timisoara, toate institutiile si autoritatile publice de pe raza municipiului Timisoara sunt obligate ca in ziua comemorarii sa arboreze drapelul de stat al Romaniei in berna.

Asociatia 17 decembrie a ranitilor si a familiilor indoliate din revolutia 1989

07:30  Primirea invitatilor din tara, la sediul asociatiei, Calea Sagului nr.7
10:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri – Catedrala Mitropolitana din Timisoara, depunere de coroane
12:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri la Biserica Martirilor din Timisoara, str. Dumitru Juganaru (fosta Albac) nr.10, depunere de coroane
13:30 Deplasare la Cimitirul Eroilor
14:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri si parastas la Cimitirul Eroilor, depunere de coroane
17.17 Lansarea cartii asociatiei, sala de consiliu a PMT
19:00 Moment de reculegere cu lumanari in memoria eroilor – martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989 din Timisoara pe treptele Catedralei Mitropolitane

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara

Elevii de la diferite scoli care au „adoptat” monumente vor efectua un pelerinaj la Monumentele dedicate Eroilor pe locurile unde au  cazut Martirii nostri, vor depune coronite si vor aprinde candele. Preotii de la parohiile corespunzatoare vor vorbi elevilor despre semnificatia monumentului respectiv.

18 decembrie

Forumul Revolutiei din Decembrie 1989 Libertatea - Timisoara

18.30 Marcarea a 25 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989 pe scarile Catedralei Mitropolitane Timisoara – colinde si corul Teologic din Timisoara, depunere de candele in Memoria Eroilor Martiri

19 decembrie

09.00 Simpozion “Timisoara 25 de ani de la declansarea Revolutiei Romane” organizat de Fundatia Nationala a Revolutiei din Decembrie 1989 Timisoara in colaborare cu Forumul Revolutiei din Decembrie 1989 Libertatea – Timisoara, Asociatia 16 Decembrie Timisoara 1989 si Asociatia Revolutionara Fratie, Egalitate, Colaborare, Cooperare. Locatie: Aula Magna a Universitatii de Vest Timisoara.
17.30 Decernare titlu Cetatean de Onoare lui Robert Dornhelm – Filarmonica Banatul Timisoara
18.00 In cadrul proiectului „Dupa 25 de ani” va avea loc proiectia „Recviem pentru Dominic”, un film de Robert Dornhelm, regizor austriac de origine romana, nascut in Timisoara. Robert Dornhelm a fost nominalizat in mai multe randuri la premiul Oscar pentru filmele sale documentare. Filmul „Recviem pentru Dominic” nominalizat la Globul de Aur, la categoria „Cel mai bun film strain”, a fost realizat in decembrie 1989 in timpul Revolutiei din Timisoara si este inspirat de o intamplare reala cu caracter autobiografic. Proiectia va avea loc la Filarmonica Banatul Timisoara.
19.30 Concert Requiem in re minor de Wolfgang Amadeus Mozart interpretat de corul si orchestra Filarmonicii Banatul - la Filarmonica Banatul Timisoara. Solişti: Crina Vezentan, soprana la Opera Naţionala Romana Timişoara, Andrada Ioana Rosu, mezzosoprana la Opera Naţionala Romana Cluj-Napoca, Tiberiu Simu, tenor la Opera Naţionala Romana Cluj-Napoca, KS Walter Fink, bas bariton la Opera de Stat din Viena, dirijor: Wolfgang Groehs – Austria, dirijor cor: Lucian Oniţa-Filarmonica de Stat Banatul Timişoara.
Filmul „Recviem pentru Dominic” si concertul Requiem in re minor de Wolfgang Amadeus Mozart vor fi proiectate pe doua ecrane amplasate in Piata Victoriei.

20 decembrie

In 20 decembrie 89 Timisoara a devenit primul oras liber de comunism din Romania.

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara

Pelerinaj la Bucuresti “Pe urmele cenusii Eroilor – Martiri timisoreni disparuti in Revolutie”.  Urmasii si membrii familiilor indoliate vor face un Pelerinaj la Bucuresti „Pe urmele Martirilor si a Cenusii Eroilor timisoreni” disparuti in Revolutia din Decembrie 1989. Se vor depune coroane in Piata Universitatii, la monumentul din Piata Revolutiei, la Crematoriul „Cenusa”, la Cimitirul Eroilor, la “Biserica suspendata” din Popesti-Leordeni, unde se va oficia o slujba de pomenire langa gura de canal Castaforum, locul in care s-a aruncat cenusa Eroilor Martiri timisoreni disparuti in Revolutia de la Timisoara
09.00 Simpozion “Timisoara 25 de ani de la declansarea Revolutiei Romane” organizat de Fundatia Nationala a Revolutiei din Decembrie 1989 Timisoara in colaborare cu Forumul Revolutiei din Decembrie 1989 Libertatea – Timisoara, Asociatia 16 Decembrie Timisoara 1989 si Asociatia Revolutionara Fratie, Egalitate, Colaborare, Cooperare. Locatie: Aula Magna a Universitatii de Vest Timisoara.
Piata Victoriei
19.00 Concert Rock pentru Revolutie
Trupe invitate:
Pro Musica,
Phoenix
, Riblja Čorba,
Bajagai Instruktori

21 decembrie

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara
 
Pelerinaj la Slatina, jud. Olt „Pe urmele Martirilor timisoreni disparuti in Revolutie”. Se vor depune coroane la Troita Eroilor Romani din centrul orasului - Unitatea Militara de Politie din Slatina (Poarta II) - si la Spitalul Judetean Slatina, apoi  va avea loc o slujba de pomenire, depuneri de coroane, urmata de rugaciuni si  colinzi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.