20 de ani pentru copiii cu dizabilitati la Fundatia de Abilitare Speranta

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.05.2012 19:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În luna mai 2012, Fundaţia de Abilitare Speranţa trăieşte momentul aniversar prilejuit de împlinirea a două decenii de activitate desfăşurată în scopul creşterii calităţii vieţii copiilor cu dizabilităţi şi a familiilor acestora. 

Din anul 1992, anul înfiinţării sale, cuvântul cheie în activitatea Fundaţiei a fost şi este „incluziunea”.
În cei douăzeci de ani de activitate, Fundaţia s-a implicat, îndeosebi, în oferirea de servicii educaţionale pentru copiii cu dizabilităţi, prin derularea a peste 35 de proiecte.
În anul 1992, Fundaţia de Abilitare Speranţa a înfiinţat primul centru de recuperare/ reabilitare din România pentru 250 de copii cu dizabilităţi recunoscut ca exemplu de bună practică de către Ministerul Educaţiei si Cercetării şi prezentat ca exemplu pozitiv în rapoartele de ţară cu privire la Drepturile Omului pentru Persoanele cu Dizabilităţi Intelectuale din 2002 şi 2005, Centrul de Abilitare Speranţa, actualmente Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională Speranţa. După trei ani de susţinere exclusivă a Centrului de către Fundaţia de Abilitare Speranţa, acesta a fost preluat de către Ministerul Educaţiei de la acea vreme. Înfiinţarea acestui Centru a fost posibilă cu sprijinul financiar al Organizaţiei Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi Mentale (F.U.B.) din Suedia, organizaţie de la care a fost preluat modelul suedez de incluziune.
Serviciile oferite în Centru de către cei 30 de specialişti, sunt servicii de evaluare si diagnosticare psihologică, programe de reabilitare, compensare individuală (logopedie, ergoterapie, învăţare curriculară, terapie cognitv-comportamentală, consiliere parentală, asistenţă socială, orientare şcolară si profesională, art-terapie ş.a.).

În ultimii ani, Fundaţia de Abilitare Speranţa şi-a extins serviciile de sprijin şi în mediul rural prin înfiinţarea primelor centre de orientare şi consiliere educaţională din mediul rural în Romania. În cadrul acestor centre, se oferă suport educaţional pentru aproximativ 200 copii cu dizabilităţi incluşi în şcolile obişnuite din localităţile Comloşu Mare, Maşloc, Pişchia. La aceste trei centre se adugă un centru similar care funcţionează în Timişoara în cadrul Colegiului Tehnic Electrotimiş-structura Şcoala cu clasele I-VIII nr. 20 Timişoara. Prin echipe multidisciplinare formate din psiholog, logoped, profesor de sprijin, se asigură consiliere şi informare pentru părinţi, suport social pentru aceştia, iar pentru cadrele didactice s-au organizat cursuri de informare, consiliere si suport prin Programul de formare continuă Educaţie incluzivă.
Fundaţia de Abilitare Speranţa a elaborat mai multe ghiduri pentru părinţii şi profesioniştii implicaţi în activităţi educaţionale şi reabilitare pentru copiii cu dizabiliăţi care sunt folosite de cadre didactice din ţară: „Copilul cu autism”, „Ghid practic pentru educatorii şi părinţii copiilor cu tulburări de atenţie şi hiperactivitate (sindrom ADHD)”, „Incursiuni în problematica tulburărilor de comportament la copii şi adolescenţi”, „Ghid practic pentru educatorii care lucrează cu copiii cu dizabilităţi multiple”, „Ghid practic pentru părinţi privind intervenţia timpurie”etc.
A fost creată, în ultimii ani, Reţeaua de Educaţie Incluzivă (REI) on-line, ca răspuns la o necesitate prioritară a comunităţii în care trăim – aceea de provocare a unor schimbări pozitive în domeniul incluziunii educaţionale şi sociale. Concepută iniţial pentru a facilita comunicarea şi munca în parteneriat între instituţiile şi organizaţiile implicate în educaţie. În prezent, REI este o reţea naţională pentru cei care doresc să contribuie la deschiderea spre diversitate şi la construirea unei şcoli şi a unei societăţi pentru toţi.
Pentru asigurarea unei informări prompte, moderne, eficiente şi transparente, FAS a creat trei site-uri pe care le gestionează în prezent: www.fastm.ro, www.copil-speranta.ro, www.adhd-speranta.ro.
Despre aspectele menţionate şi altele adecvate unui moment aniversar se va vorbi în data de 24 mai 2012, începând cu ora 17, în cadrul reuniunii ce se va desfăşura la Casa Adam Muller Guttenbrun, str. Gh. Lazăr, nr. 10-12, Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.