200.000 de romani sufera de Alzheimer

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.09.2012 16:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Centrul de zi Alzheimer din cadrul Serviciului pentru Protecţia Socială a Persoanelor Vârstnice - Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară marchează Ziua Internationala Alzheimer – 21 septembrie, pentru a reaminti lumii întregi de existenţa bolii Alzheimer.

Sloganul anului 2012 este ,,Demenţa: trăind împreună”.
Evenimentul se va desfăşura în data de 21.09.2012, începând cu ora 10, la sediul Centrului de zi Alzheimer din Timişoara, str. V.Alecsandri, nr. 6, în prezenţa oficialităţilor, partenerilor şi colaboratorilor centrului.
Participanţii vor afla informatii despre boala Alzheimer din perspectiva specialiştilor şi se vor bucura de un program artistic pregătit de beneficiarii centrului şi invitaţii lor.
Conform Societăţii Române Alzheimer, în România sunt aproximativ 200.000 persoane cu această afecţiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate.
Cauza exactă a demenţei Alzheimer nu este încă cunoscută, de aceea boala nu poate fi prevenită. Există însă dovezi care afirmă că un stil de viaţă cât mai sănătos şi activ poate reduce riscul apariţiei acestei boli. În ceea ce priveşte tratamentele, existǎ medicamente care pot influenţa în mod favorabil evoluţia demenţei. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi încetinitǎ, dar nu existǎ medicamente care sǎ vindece complet demenţa.
Boala Alzheimer se situează pe locul 6 ca şi cauză a deceselor în SUA şi se estimează că afectează mai mult de 5 milioane de persoane.
La nivel mondial, în 2010, se estima că existau 35.6 milioane de persoane afectate de această boală, iar numărul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungând la 65.7 milioane în 2030. Costurile globale asociate acestei boli sunt de aproximativ 1% din GDP global în 2010 - mai mult de 600 mld USD.
Aceste costuri includ costurile asociate îngrijirii acestor pacienţi, îngrijiri acordate fie în instituţii specializate (cămine, sanatorii), fie informale.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă şi este o boală neurodegenerativă care, contrar opiniei publice, nu este urmararea firească a îmbătrânirii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.