20-30 de CLADIRI ISTORICE (dintre cele peste 14.000!) din TIMISOARA, promovate pentru a atrage investitori...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.04.2017 09:24 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Un numar impresionant de cladiri istorice: peste 14.000.
Un procent sumbru atunci cind vine vorba despre imobile in stare proasta şi foarte proasta: peste 90%. Şi o provocare: titlul de Capitala Europeana a Culturii.
Sunt elementele care au atras dupa sine necesitatea implementarii unui proiect in premiera absoluta pentru Timişoara: Timişoara Premium Exposed City – o iniţiativa a Asociaţiei Expose Architecture, a Consulatului Onorific al Italiei la Timisoara şi a Direcţiei Judeţene pentru Cultura Timiş.

Timişoara Premium Exposed City are ca scop creşterea, pana in 2021, a  numarului de cladiri restaurate, crearea şi promovarea pe termen lung a branding-ului de patrimoniu la nivel de oraş, cu impact regional, naţional şi european.
Concret, vizeaza identificarea unui numar de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timişoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finantatori), in vederea restaurarii lor.

Este vorba de acţiuni punctuale de tip parteneriat privat - privat (dar care replicate pe mai multe imobile primesc un impact la scara larga), intre proprietarii imobilelor şi finanţatori, cu susţinerea instituţiilor publice şi a organizaţiilor cu atribuţii şi responsabilitaţi in domeniu.
Investitorii trebuie sa actioneze din propria convingere si cu dorinta de a contribui si a fi partasi in mod direct, intr-un moment in care orasul are nevoie sa-si pregateasca imaginea arhitecturala si urbanistica pentru intampinarea evenimentului TM 2021, prin readucerea faţadelor cladirilor din cartierelor istorice, la adevarata lor valoare.

"Timişoara Premium Exposed City este o noua şansa pentru Conservarea patrimoniului, este momentul oportun ca acest concept sa fie inţeles de cetaţenii Timişoarei. Este nevoie de o strategie promovata la nivel de oraş in scopul informarii cetaţeanului cu privire la patrimoniu, conservare, restaurare şi cu privire la ceea ce poate sa faca fiecare individ in sensul pastrarii substanţei istorice a oraşului. Timişoara este cunoscuta pentru spiritul ei civic iar acest proiect evidentiaza modalitatea simpla, pentru omul de rand, care prin contribuţia lui are oportunitatea de a conduce imaginea de odinioara a oraşului istoric catre o realitate palpabila in pragul anului 2021. Optica unei societaţi se schimba prin invaţare şi puterea exemplului, spune ing. Tirtea Maria - consilier patrimoniu imobil - DJC Timis.

„Este un proiect lansat din spirit civic pentru realizarea caruia este nevoie curaj, de relaţionare şi implicare directa, motiv pentru care facem apel la toţi cei ce au putere financiara, de decizie, sociala, media, etc... şi care cred in şansa lor de a marca istoria Timişoarei. ” , declara arh. Raluca Pescar - preşedinte al Asociaţiei Expose Architecture.

Prima etapa a proiectului consta in intalnirea factorilor de decizie locali şi naţionali, pentru cooptarea lor in planul pentru restaurarea imobilelor de patrimoniu şi a pregatirii cladirilor pentru Timişoara Capitala Europeana a Culturii 2021. Aceasta intalnire a avut loc cu prilejul vernisajului expoziţiei Timişoara Premium Exposed City, expoziţie gazduita de galeria Pygmalion a Casei Artelor pana in 10 mai.

Urmatoarea etapa consta in identificarea cladirilor viabile pentru a intra in proiect şi lansarea apelului public catre investitori. Cooptarea finanţatorilor se va face prioritizat, plecand de la nivel local, regional, naţional, pana la cel european/internaţional. In paralel, se va demara platforma online a proiectului, cu marcarea cladirilor selectate, fapt ce va permite urmarirea in timp real a evoluţiei demersului de catre toti cei interesaţi.

Rezultatul scontat este un parcurs arhitectural / turistic in Timisoara, generat de cladirile restaurate, dublat de un puternic brand de identitate de patrimoniu pentru orasul Timisoara, generat de transferul reciproc de imagine cladire-investitor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.