21 iulie 1718: Cand au plecat turcii din Banat si au venit austriecii

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.07.2013 20:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Tratatul de la Passarowitz sau de la Pojarevăţ din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte şi Imperiul Habsburgic şi Republica Veneţiană de cealaltă parte.
Tratatul a fost semnat la Pojarevăţ (sârbă Požarevac, germană Passarowitz, în Serbia de nord, pe râul Morava), spune Wikipedia.
În perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese împotriva Veneţiei şi în luptele purtate în Grecia, dar au fost înfrânţi la Petrovaradin (germană Peterwardein) în 1716 de către trupele imperiale habsburgice conduse de prinţul Eugen de Savoia.
Tratatul a reflectat de jure situaţia militară existentă de facto în acel moment: Imperiul Otoman a pierdut Banatul, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Casei de Habsburg.
Veneţia şi-a pierdut posesiunile din peninsula Pelopones şi din Creta, câştigate prin Tratatul de la Karlowitz, păstrând doar insulele Ioniene şi Dalmaţia.
Belgradul şi Oltenia au fost obţinute ulterior înapoi de Imperiul Otoman în 1739 prin Tratatul de la Belgrad.
Din punct de vedere juridic, conform tratatelor semnate anterior, Imperiul Otoman nu avea dreptul să cedeze teritorii precum Oltenia (1718), Bucovina (1775) sau Moldova dintre Prut şi Nistru (1812, de atunci încoace denumită Basarabia) deoarece nu erau provincii ale lui, ci aparţineau principatelor creştine tributare Ţara Românească şi Moldova.
Voievozii atunci la putere (respectiv Ioan Mavrocordat în Ţara Românească şi Grigore III Ghica în Moldova), precum şi mitropolitul Veniamin Costache, au protestat, însă zadarnic.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.