21.884.908,73 lei pentru 86.896 TURISTI / AN mai multi pentru CASTELUL CORVINILOR

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.05.2017 15:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest) şi Primaria Municipiului Hunedoara au semnat contractul de finanţare pentru proiectul Restaurarea şi valorificarea durabila a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor-Municipiul Hunedoara, Judeţul Hunedoara.

Proiectul primeşte finanţare in cadrul Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural - şi prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Semnatarii contractului de finanţare au fost Dan BOBOUNŢANU - Primar, Primaria Municipiului Hunedoara – in calitate de beneficiar al proiectului, şi Sorin MAXIM – director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Programul Operaţional 2014-2020 in Regiunea Vest.
Alaturi de aceştia, in cadrul evenimentului a participat Cristian ROMAN – directorul Castelului Corvinilor, precum şi reprezentanţi ai ADR Vest.

Valoarea finantarii nerambursabile a proiectului Restaurarea şi valorificarea durabila a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor-Municipiul Hunedoara, Judeţul Hunedoara, este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului.
Astfel, valoarea totala a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 28 de luni.

Activitaţile prevazute in cadrul proiectului vizeaza consolidarea, restaurarea, menajarea / refuncţionalizarea unor spaţii compatibile cu statutul de monument istoric (amenajarea unui spaţiu expoziţional – muzeal destinat ilustrarii habitatului nobiliar transilvanean in perioada cuprinsa intre secolul al XV-lea şi secolul al XVII-lea), precum şi introducerea acestora in circuitul turistic.
Pentru a sprijini dezvoltarea locala, in proiect sunt prevazute masuri pentru valorificarea şi promovarea durabila a acestuia.

Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu 86.896 de turisti la finalul primului an dupa implementarea proiectului, adica de la 260.766 de vizitatori pe an inainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la 347.662 de vizitatori dupa intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu.

Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural – a fost lansat in 25 mai 2016 şi a avut ca termen limita pentru depunere data de 25 noiembrie 2016.
Apelul a fost de tip competitive şi a are o alocare financiara de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finanţarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanţare in cadrul acestui apel de proiecte.

Restaurarea şi valorificarea durabila a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor - Municipiul Hunedoara, Judeţul Hunedoara

Valoare totala proiect
21.884.908,73 lei
Valoarea finanţarii nerambursabile
21.447.210,55 lei

Obiectivul general:
Consolidarea, restaurarea şi amenajarea/refuncţionalizarea unor spaţii aferente obiectivului de patrimoniu cultural, Castelul Corvinilor, azi muzeu, in vederea valorificarii acestui monument istoric in raport cu importanţa sa istorica şi turistica pentru municipiul şi judeţul Hunedoara, respectiv pentru Regiunea de dezvoltare Vest, implementand totodata politici complexe de restaurare/conservare ce se impun pentru pastrarea identitaţii culturale in contextul european.
Obiectivele specifice:
Restaurarea, consolidarea şi amenajarea/refuncţionalizarea unor spaţii existente, din incinta castelului prin refacerea, cat şi introducerea acestora in circuitul turistic, in vederea desfaşurarii unor funcţiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric (amenajarea unui spaţiu expoziţional – muzeal destinat ilustrarii habitatului nobilar transilvanean, in perioada cuprinsa intre secolul al XV-lea şi secolul al XVII-lea) a obiectivului de patrimoniu cultural – Castelul Corvinilor, azi muzeu, şi punerea in valoare a acestuia prin promovarea durabila a zonei şi a obiectivului in sine.
Prinicipalele activitaţi constau in lucrari complexe de consolidare şi reabilitare a zonelor afectate, parte din obiectiv, precum şi lucrari de restaurare finisaje interioare şi exterioare, cat şi lucrari de reconstituire şi de amenjare a unor spaţii rezultate din reconstituirea unor planşee, prin refacerea, cat şi introducerea acestora in circuitul turistic, dar şi alte tipuri de lucrari care au in vedere consolidarea şi valorificarea durabila a potenţialului istoric şi turistic al obiectivului -  Castelul Corvinilor, azi muzeu;
Obiective: activitaţi de marketing şi promovare turisitica (incluzand şi digitizarea) a obiectivului de patrimoniu cultural -  Castelul Corvinilor, azi muzeu: atat in faza de implementare, cat şi in faza de operarea/monitorizare
Rezultate estimate: 1 obiectiv de patrimoniu restaurat/protejat/conservat, creşterea numarului de vizitatori de la 260.766 persoane la 347.662 persoane, la finalul implementarii proiectului, dupa interventia asupra obiectivul de patrimoniu care beneficiaza de sprijin
Durata de implementare: 28 luni

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.