25 de perchezitii in Caras-Severin, Mehedinti si Gorj

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.09.2013 13:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu lucrătorii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi ai Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi Mehedinţi, efectuează un număr de 25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals, uz de fals şi spălare de bani, fapte prevăzute de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 8 şi 9 din Legea nr. 241/2005, art. 290, art. 291 C. pen. şi art. 29 din Legea nr. 656/2002.
În urma cercetărilor efectuate, prin rezoluţia din 23.09.2013, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 20 învinuiţi şi 7 societăţi comerciale.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au înregistrat în fals în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale, documente care atestă efectuarea unor acte comerciale fictive.
În baza acestor documente false introduse în contabilitate se prejudiciază bugetul de stat prin două modalităţi.
Pe de o parte, acestea sunt folosite la restituirea ilegală de TVA, în cele mai multe situaţii nu prin primirea efectivă a unor sume de bani, ci prin compensarea TVA-ului de plătit cu cel de restituit.
Pe de altă parte, documentele sunt folosite pentru diminuarea profitului impozabil, atestând cheltuieli fictive.

Activitatea infracţională de care sunt suspectaţi învinuiţii presupune derularea prin mai multe societăţi a unor activităţi comerciale (plăţi) fictive, sumele de bani rezultate fiind însuşite în interes personal.
In acest circuit comercial există o ultima firmă, în sarcina căreia rămâne datoria fiscală şi care este deschisă fictiv pe numele unor persoane care nu pot fi găsite de autorităţi ale statului cu atribuţii în domeniu fiscal, fie pe numele unor persoane fără adăpost, sau pe numele unor persoane care locuiesc în fapt, în străinătate.
Prejudiciul estimativ adus bugetului statului se ridică la suma de aproximativ 7 milioane lei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.