29 de traficanti de substante psihoactive, audiati la DIICOT Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.05.2014 19:33 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism (DIICOT) — Biroul Teritorial Sibiu, impreuna cu poliţişti din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitaţii Organizate Bucureşti, Alba-Iulia şi SCCO Tg Jiu, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Interna şi Direcţiei Operaţiuni Speciale, au destructurat o reţea de traficanţi de substanţe psihoactive.

In data de 29 mai, au fost efectuate 32 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Sibiu (19), Bucureşti (11), Tg. Jiu (una) şi a judeţului Ilfov (una), 29 de suspecţi fiind duşi la DIICOT—ST Timişoara, pentru audieri.
Au fost ridicate sumele de 12.555 euro, 122.095 lei, 136 USD, 50 lire turceşti, 100 leva, 7 autoturisme, 11 laptopuri, 15 hard-disk-uri, 2 calculatoare, 3 tablete, 71 telefoane mobile, 46 cartele telefonice, 18 memory-stick-uri, cantitaţile de aprox. 3,5 kg cannabis, 30 grame haşiş, 3 kg. substanţe din categoria etnobotanice, mai multe doze pregatite pentru comercializare din aceeaşi categorie.

Infracţiunile ce fac obiectul cauzei sunt efectuarea, fara drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive in forma continuata, prev. şi ped. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011 rep. cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal, efectuarea fara drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, disimuland ca acestea sunt produse a caror comercializare este permisa de lege, in forma continuata, prev. şi ped. de art. 17 din Legea nr. 194/2011 rep. cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal, trafic de droguri de mare risc, prev. şi ped. de art. 2 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod Penal.

In fapt, in luna octombrie 2013, organele de poliţie din cadrul S.C.C.O. Sibiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca pe raza municipiului Sibiu s-a constituit o grupare infracţionala ai carei membri desfaşoara activitaţi concertate pe linia traficului cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
In cauza a fost dispusa ulterior efectuarea de acte de urmarire penala 'in rem' sub aspectul savarşirii infracţiunilor prev. art. 16 alin. 1, art. 17 din Legea nr. 194/2011, art. 367 Cod Penal, respectiv art. 2 alin. 1, 2 din Legea nr. 143/2000 (in condiţiile in care s-a constatat, in ceea ce priveşte unele dintre substanţele procurate in vederea comercializarii de catre membrii grupului infracţional ca au in conţinut compusul JWH-018, care face parte din tabelul nr. 1, anexa la Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri).

Astfel, in urma investigaţiilor efectuate, sunt suspectaţi ca fac parte din grupare numiţii Clay Harry, Hanganu Flaviu Costian, Manduc Silviu Cristian, Deppner Robert Erich, Voda Ioan Razvan, Presecan Mihai Laurenţiu, Fagaraş Raul Eduard, Lacau Ioan Felician, Vitan Daniel Ioan, Ciurezeanu Alexandru Vicenţiu, Buzduga Andrei, Iordanescu Catalin Andrei, Ciocanea Paul Alexandru, Candea Gheorghe Robert, Cimpoca Adrian, Leu Christian Marius, Moldovan Alexandru, Damian Alexandru Ştefan, Moraru Calin Claudiu.
Totodata, numiţii Dina Flavius Daniel, Prepeliţa Ştefan, Musca Ioan Teodor, Sehleanu Mircea Filip sunt suspectaţi ca au desfaşurat activitaţi de sprijinire a membrilor grupului infracţional prin intermedierea de vanzari catre consumatori sau prin intermedierea achiziţionarii substanţelor de la furnizori prin firmele de curierat rapid.
Membrii gruparii au reuşit stabilirea in timp a unor filiere stabile de procurare a drogurilor, de la persoane cu preocupari pe aceasta linie, ce distribuie substanţele psihoactive şi psihotrope prin firmele de curierat, sub paravanul unor societaţi comerciale fie cu obiect de activitate legitim, fie cu nume fictive.

La inceputului anului 2013, dupa destructurarea grupului infracţional coordonat de catre numitul Negru Adrian, care practic avea un cvasimonopol in ceea ce priveşte distribuţia de substanţe 'etnobotanice' pe raza mun. Sibiu, au inceput sa apara diverşi alţi 'dealeri' de astfel de substanţe, profitand de situaţia creata şi de consumatorii deja existenţi, consumatori care in majoritatea cazurilor nu conştientizeaza pericolul pe care il reprezinta astfel de substanţe — practic sunt compuşi chimici creaţi artificial care 'copiaza' efectele drogurilor de risc şi de mare risc, cu cel puţin la fel de grave reacţii adverse şi care, pe masura replierii societaţii, sunt trecuţi in categoria stupefiantelor — droguri de mare risc şi de risc.
Din probele administrate in cauza rezulta suspiciunea rezonabila ca pe 'piaţa' de substanţe cu efect psihoactiv de pe raza municipiului Sibiu au inceput sa acţioneze numiţii Presecan Mihai Laurenţiu, Fagaraş Raul Eduard, Voda Ioan Razvan, Vitan Ioan Daniel, Lacau Ioan Felician, Ciurezeanu Alexandru, Iordanescu Catalin Andrei, Ciocanea Paul Alexandru, respectiv Clay Harry, Hanganu Flaviu Costian, Manduc Silviu Cristian, Deppner Robert Erich.

Faţa de numiţii Clay Harry, Hanganu Flaviu Costian, Manduc Silviu Cristian (in legatura cu aceştia fiind şi numitul Deppner Robert Erich) exista suspiciunea rezonabila ca au structurat in zona lor de influenţa iniţiala — Valea Aurie — o grupare ce avea ca scop comun obţinerea de profituri cat mai mari din comercializarea de substanţe psihoactive.
Din vara anului 2013, ei au inceput sa atraga in jurul lor şi ceilalţi dealeri ce acţionau in zona cartierului Hipodrom — numiţii Presecan Mihai Laurenţiu, Voda Ioan Razvan, Vitan Ioan Daniel, Lacau Ioan Felician, Ciurezeanu Alexandru, Iordanescu Catalin Andrei, Fagaraş Raul Eduard, Ciocanea Paul Alexandru.
Aceştia din urma, la randul lor, colaborau deja intrei ei in acelaşi scop, al vanzarii cat mai eficiente şi profitabile pentru toţi a substanţelor psihoactive. Colaborarea ce a inceput intre aceştia a dus astfel la structurarea unei grupari infracţionale extinse in scopul comercializarii pe raza mun. Sibiu de substanţe 'etnobotanice', grupare ce acţioneaza in principal pe doua paliere, in funcţie de zonele de influenţa aratate, membrii acesteia stabilind sa coopereze in concret prin gasirea şi schimbul de informaţii privind sursele de aprovizionare, imparţirea marfii sau indrumarea consumatorilor catre alţi membri ai grupului infracţional, in masura in care, la un moment dat, nu aveau ei inşişi disponibile substanţe psihoactive pentru vanzare.

La scurt timp, grupul infracţional a atras noi şi noi membri care aveau deja preocupari pe linia traficului de substanţe psihoactive sau care au inceput sa aiba astfel de preocupari.
Astfel, potrivit probelor din dosar, rezulta suspiciunea rezonabila ca la grupul infracţional au aderat şi numiţii Buzduga Andrei, Cimpoca Adrian, Damian Alexandru Ştefan, Moldovan Alexandru, Candea Robert Eugen, Leu Christian Marius.
Faţa de aceştia exista suspiciunea rezonabila ca au beneficiat, prin crearea legaturilor infracţionale cu grupul, de imparţirea marfii procurate de la furnizori sau prin aprovizionarea cu substanţe psihoactive de la membrii grupului infracţional ce acţionau pe cele doua paliere şi aveau stabilite contactele cu furnizorii ce le comercializeaza en-gross in mediul on-line.

Din probatoriul administrat in cauza rezulta suspiciunea rezonabila ca grupul infracţional a fost sprijinit şi de catre numiţii Dina Flavius Daniel, Sehleanu Filip (aceştia avand legaturi cu membrii grupului infracţional de pe ambele paliere), Prepeliţa Ştefan, Musca Ioan Tedor (aceştia avand legaturi stranse cu Clay Harry).
Gruparea infracţionala din mun. Sibiu a atras ca membri inclusiv minori care se ocupau, la randul lor, cu distribuţia substanţelor psihoactive şi stupefiante catre consumatorii foarte tineri (elevi).

Ca mod de operare, din cercetarile efectuate a rezultat ca aceştia achiziţioneaza substanţele psihotrope şi psihoactive in cantitaţi mari, de la diferiţi furnizori din ţara cu care au intrat in legatura in urma anunţurilor postate pe site-urile pe care se promoveaza substanţele psihoactive.
Discuţiile pentru achiziţionarea substanţelor psihoactive şi stupefiante se poarta doar in mediul on-line, in timp ajungandu-se la o relaţie stransa de 'afaceri' intre cele doua parţi, data de constanţa şi 'seriozitatea' partenerilor, substanţele furnizate gruparii din Sibiu avand efectele psihotrope urmarite de catre consumatori.

Au fost identificate astfel mai multe surse — una din mun. Tirgu-Jiu, iar altele din mun. Bucureşti — care livreaza drogurile prin serviciile curierat, fiind disimulate in diferite colete, expediate pe numele reale ale membrilor gruparii infracţionale din mun. Sibiu sau pe numele unor persoane fictive.
Ulterior, suspecţii ambaleaza substanţele in pliculeţe de tip zip-lock in diverse cantitaţi intre 0,1 grame şi 0,5 gram, pe care le comercializeaza catre cercul propriu de consumatori cu preţuri incepand de la 25 lei/doza, fie ca este vorba de substanţe psihotrope care se prizeaza, sub forma de praf — 'Powder' sau care se fumeaza — 'Smoke', impregnate pe diverse fragmente vegetale de suport.

Din probatoriul administrat in cauza rezulta ca expeditorii coletelor din municipiul.Bucureşti acţioneaza sub umbrela mai multor societaţi de tip 'fantoma', care figureaza cu un extrem de mare de astfel de colete expediate catre diferite destinaţii din ţara.
De asemenea, numerele de telefon de contact sunt de regula tot fictive, la acestea nu raspunde nimeni şi nu par a fi in reţea, contactul facandu-se direct prin curieri cu care s-a stabilit, in prealabil, o legatura in acest sens.
Coletele in litigiu, in multe cazuri, nu sunt expediate personal de catre cei aflaţi la originea operaţiunii, practica fiind ca acestea sa fie colectate de catre diverşii curieri care sunt la curent cu acest mod de lucru, care le depun apoi la sediul firmelor de curierat, de unde sunt expediate in ţara.
In mod similar, de regula, sumele de bani incasate ramburs de la destinatarii coletelor sunt livrate de aceiaşi curieri, expeditorii ramanand astfel ascunşi şi foarte greu de identificat.

Pe parcursul cercetarilor a reieşit ca furnizorii din Bucureşti, pentru a nu da de banuit şi pentru a evita depistarea, foloseau noi şi noi denumiri pentru firmele fictive de pe numele carora expediaza colete, alternand denumirile folosite sau, dupa caz, renunţand ori folosind din ce in ce mai puţin numele firmelor despre care au fost expuse prea mult anterior.
Din aceleaşi motive, alternau şi firmele de curierat prin intermediul carora expediau coletele, in diferitele faze ale activitaţii infracţionale reducandu-şi activitatea prin intermediul firmelor folosite intensiv anterior şi orientandu-se spre altele mai puţin folosite, practic fiind vorba de o 'rotaţie' a acestora.

Iniţial, membrii gruparii din municipiul Sibiu ridicau aceste colete in nume personal, ulterior adoptand şi ei masuri de precauţie prin folosirea unor identitaţi false, dupa exemplul furnizorilor.
Deşi identitaţile sunt fictive, s-a putut constata ca, in unele cazuri, cel care semneaza de primire este chiar unul dintre faptuitori, iar in alte cazuri nr. de telefon menţionat pe documentele de transport ii aparţine unuia dintre membrii gruparii.

Conform probatoriului administrat pana in prezent, furnizorii ce livrau pe teritoriul Romaniei substanţele cu efect psihoactiv şi stupefiant le procurau din China, unde efectuau inclusiv deplasari pentru perfectarea relaţiei de afaceri, coletele parvenind apoi prin serviciile de coletarie internaţionale, disimulate ca substanţe legale, care se pot comercializa fara restricţii.

In ceea ce priveşte amploarea activitaţii infracţionale a reieşit pana in acest moment ca expediţiile de substanţe psihoactive şi psihotrope efectuate de catre furnizori pe intreg teritoriul ţarii, din anul 2013 pana in prezent, se ridica la suma 1.519.002 RON,iar catre membrii grupului infracţional constituit pe raza municipiului Sibiu, in suma de 162.985 RON.

Procurorii DIICOT — BT Sibiu au dispus prin ordonanţele din 29 mai a.c., reţinerea pentru 24 de ore a 21 de suspecţi: Clay Harry, Hanganu Flaviu Costian, Manduc Silviu Cristian, Deppner Robert Erich, . Voda Ioan Razvan, Lacau Ioan Felician, Vitan Daniel Ioan, Ciurezeanu Alexandru Vicenţiu, Presecan Mihai Laurenţiu, Iordanescu Catalin Andrei, Fagaraş Raul Eduard, Buzduga Andrei, Ciocanea Paul Alexandru, Candea Gheorghe Robert, Damian Alexandru Ştefan, Ivaşcu Gheorghe Marian, Ilie Liviu Eugen, Niculae Irinel Petre, Tanase Adrian, Munteanu Mircea Razvan, Voicu Raluca Gabriela.
Faţa de alţi şase suspecţi, procurorii DIICOT au dispus masura punerii sub control judiciar pana la finalizarea anchetei: Moldovan Alexandru, Cocianu Sabin, Dina Flavius Daniel, Moraru Calin-Claudiu, Cimpoca Adrian, Chidu Costache.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.