30 milioane euro pentru cercetare la Universitatea de Vest

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.03.2015 15:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In anul 2014, Universitatea de Vest din Timişoara a derulat un total de 71 de proiecte caştigate prin competiţie, cu durata de implementare de 2 – 4 ani, valoarea totala fiind de aproximativ 30 de milioane de euro.
40 sunt proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale in valoare de aproximativ 8 milioane de euro, 29 sunt proiecte de tip POSDRU, in valoare de aproximativ 12 milioane de euro, iar doua dintre proiecte, in valoare de 10 milioane de euro, sunt centrate pe dezvoltarea infrastructurii de cercetare.

Dintre proiectele POSDRU ale Universitaţii de Vest, şase au drept scop susţinerea cercetarii doctorale şi postdoctorale.
Acoperind o lista comprehensiva de domenii (ştiinţele naturii, ştiinţe exacte, ştiinţe umaniste şi socioeconomice, drept, ştiinţe economice) ele asigura finanţarea necesara pentru un numar de 108 doctoranzi şi 62 de post doctoranzi.
Un alt grup de 8 proiecte POSDRU este cel de legat de “Tranziţia de la şcoala la o viaţa activa”.
Se are in vedere un grup ţinta de 3300 de studenţi, din care 980 vor fi trimişi in practica, şi 1700 vor beneficia de premii/subvenţii.

Din cadrul Programului Cadru 7 au fost finanţate, direct de la Bruxelles, un numar de opt proiecte.
Astfel, proiectul Host (High Performance Computing Service Center), proiect coordonat de Departamentul de Informatica din cadrul Facultaţii de Matematica şi Informatica, in valoare de 1.8 milioane euro, a presupus extinderea infrastructurii de calcul de inalta performanţa (HPC) cu un cluster GPU, crearea a cinci poziţii noi de cercetare şi deschiderea unor direcţii noi de cercetare pe baza infrastructurii HPC (clusterul INFRAGRID, supercalculatorul BlueGene/P şi clusterul GPU).

“Sumele accesate prin competiţii naţionale şi internaţionale sunt considerabile şi asigura cercetatorilor cadrul necesar desfaşurarii activitaţii la un nivel apropiat de cel al Uniunii Europene. Reuşim, astfel, sa ne dezvoltam infrastructura de cercetare şi sa stimulam tinerii noştri specialişti a produce rezultate in temele pe care le studiaza. Consider ca este mereu loc de mai bine şi vom continua sa aducem fonduri din orice surse posibile, pentru a ramane competitivi pe plan internaţional”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.