300 de euro pentru o procedura de donare de ovocite

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.05.2014 15:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Procurorii D.I.I.C.O.T. — S.T. Timişoara au dispus, pe 30 mai a.c., luarea unor masuri preventive faţa de patru persoane, dintre cele şase audiate in acest dosar, dupa efectuarea mai multor percheziţii.
Astfel au fost reţinuţi pentru 24 de ore doi cetaţeni greci, faţa de alţi doi cetaţeni romani fiind dispusa masura controlului judiciar, pentru activitaţi infracţionale derulate din ianuarie 2011—pana cand au fost prinşi.

Poliţiştii specializaţi in combaterea criminalitaţii organizate din Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat mai multe percheziţii domiciliare pe raza municipiului Timişoara, pentru destructurarea unei grupari infracţionale specializate in trafic de celule umane.

La data de 29 mai a.c., poliţiştii Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. — S.T. Timişoara au efectuat mai multe percheziţii domiciliare pe raza municipiului Timişoara, pentru destructurarea unei grupari infracţionale specializate in trafic de celule umane, formata din doi cetaţeni greci şi doi cetaţeni romani.

Membrii gruparii sunt banuiţi ca, prin activitatea desfaşurata in cadrul unei instituţii medicale din Timişoara, ar fi supus mai multe femei la proceduri de prelevare sau extracţie de material genetic, pe care ulterior l-ar fi utilizat in beneficiul unor persoane aflate in dificultatea de a procrea pe cale naturala şi care doreau sa fie supuse contra cost procedurilor de reproducere umana asistata.
De asemenea, din cercetari a reieşit ca ar fi existat inţelegeri de natura pecuniara intre medici şi paciente, intre paciente şi donatoare, precum şi intre mamele purtator şi cuplurile beneficiare, iar medicii ar fi organizat proceduri de fertilizare in vitro cu mama purtator (procedura de embriotransfer la o mama-surogat), activitaţi care nu sunt reglementate in legislaţia romana.
Din probele administrate in cauza rezulta ca au fost efectuate proceduri de inseminari in vitro cu mama purtator, fara o procedura aprobata de catre Agenţia Naţionala de Transplant şi fara respectarea Ordinelor Ministrului Sanataţii, la nivelul instituţiei medicale fiind incheiate doar protocoale sumare, sub forma de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtatoare.
Persoanele ar fi fost direcţionate de catre personalul medical spre diverşi notari publici (fiind identificaţi pana in prezent doi), unde erau redactate declaraţii notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele-surogat se obligau sa doneze sau sa poarte o sarcina fara nicio pretenţie materiala.
In ceea ce le priveşte pe mamele purtatoare, acestea se obligau ca la naştere sa predea copilul cuplului beneficiar, fara nicio alta pretenţie.
Şi cuplurile beneficiare ar fi semnat declaraţii notariale prin care se arata ca sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat in uterul mamei purtatoare, recunoscand, totodata, ca pruncul rezultat este copilul lor natural.

In unele cazuri, mamele purtatoare au declarat ca au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor (de exemplu, intre 1000 şi 1500 de lei oferiţi lunar pentru intreţinere).
In alte cazuri, personalul medical ar fi racolat tinere donatoare de ovocite (s-ar fi oferit 300 de euro pentru o procedura de donare de ovocite).

###

Suspectul Giatras Kostantinos, cetaţean grec, in varsta de 51 de ani, cu rezidenţa in Timişoara, a fost reţinut pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi trafic ilicit de celule umane, fapte prevazute de art. 367 alin. (1) din Codul penal şi art. 158 alin (1) din Legea 95/2006, fiecare cu aplicarea art. 5 din Codul penal. Faţa de Giatras Kostantinos exista suspiciunea rezonabila ca, in calitatea sa de administrator la S.C. A H S.A. şi S.C. P A S.R.L., director departament şi medic specialist obstetrica-ginecologie cu specializare in fertilizare in vitro—, a constituit un grup infracţional organizat, in scopul traficului ilicit de celule umane.
Faţa de suspectul Giatras Kostantinos exista suspiciunea rezonabila ca, pe baza unor inţelegeri pecuniare intre medic şi paciente, respectiv intre paciente şi donatoare, a supus diferite persoane de sex feminin procedurilor de prelevare/extracţie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, in beneficiul unor persoane aflate in dificultatea de a procrea pe cale naturala, dar care doreau sa fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umana asistata.

In activitatea medicala de fertilizare in vitro a fost utilizata şi procedura de embriotransfer la o mama-surogat (mama purtatoare), procedura care nu este insa prevazuta de legislaţia romana in vigoare.

Suspecta Pappa Charikleia, cetaţean grec in varsta de 45 de ani, a fost reţinuta pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi trafic ilicit de celule umane, fapte prevazute de art. 367 alin. (1) din Codul penal şi art. 158 alin (1) din Legea 95/2006, fiecare cu aplicarea art. 5 din Codul penal.
Din probele administrate in cauza rezulta suspiciunea rezonabila ca Pappa Charikleia, in calitatea sa de biolog — director de laborator — la S.C. A H S.A., a aderat şi sprijinit un grup infracţional organizat, in scopul traficului ilicit de celule umane, ajutand la derularea procedurilor de prelevare/extracţie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, in beneficiul unor persoane aflate in dificultatea de a procrea pe cale naturala, dar care doreau sa fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umana asistata.
Totodata faţa de suspecţii Stelea Lavinia, medic ginecolog, şi Ciontu Daniela, medic biolog, a fost dispusa masura controlului judiciar, faţa de care exista suspiciunea rezonabila ca au comis infracţiunile de sprijinire a grupului infracţional organizat şi trafic ilicit de celule umane.
De asemenea, faţa de mai multe persoane suspectate ca au indeplinit roluri de mama-surogat, donatoare pentru cupluri beneficiare şi donatoare de ovule pentru a fi utilizate la Centrul de Fertilizare in Vitro al A H, procurorii D.I.I.C.O.T. — ST Timişoara au extins urmarirea penala sub acuzaţia de complicitate la traficul ilicit de ovule umane, prevazut de art. 48 Cod penal, raportat la art. 158 alin. 1 din Legea 95/2006.

Grupul infracţional era organizat pe doua paliere:

1. organizarea de activitaţi ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu mama purtator;
2. organizarea de activitaţi ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu ovocite prelevate de la diferite femei racolate de catre angajaţii spitalului carora li s-au achitat sume de bani pentru prelevarea de ovocite, care ulterior au fost folosite in proceduri de fertilizare in vitro pentru alte femei.
Din probele administrate in cauza rezulta ca au fost efectuate proceduri de inseminari in vitro cu mama purtator, fara o procedura aprobata de catre Agenţia Naţionala de Transplant, fara respectarea Ordinelor Ministrului Sanataţii menţionate mai sus, la nivelul spitalului fiind incheiate doar protocoale sumare, sub forma de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtatoare. Persoanele erau direcţionate de catre personalul medical spre diverşi notari publici (fiind identificaţi pana in prezent doi), unde erau redactate declaraţii notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele-surogat se obligau sa doneze sau sa poarte o sarcina fara nici o pretenţie materiala, iar in ceea ce le priveşte pe mamele purtatoare acestea se obligau ca la naştere sa predea copilul cuplului beneficiar, fara nici o alta pretenţie. Şi cuplurile beneficiare au semnat declaraţii notariale prin care se arata ca sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat in uterul mamei purtatoare, recunoscand, totodata, ca pruncul rezultat este copilul lor natural.

Pana in prezent au fost identificate 12 cazuri de mama-surogat (persoane din Romania, Ungaria, Slovacia), fiind audiate şapte dintre ele, precum şi cuplurile implicate in procedura de fertilizare in vitro cu acestea. Doua dintre cele şapte mame-surogat au dat naştere la cate un copil, ambii fiind predaţi imediat parinţilor biologici.
Cuplurile beneficiare sunt atat cetaţeni romani, cat şi cetaţeni din Ungaria, Norvegia, Grecia.
In unele cazuri, mamele purtatoare au declarat ca au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor (de exemplu — de 1000-1500 lei lunar pentru intreţinere ca un fel de salariu). In alte cazuri personalul medical racola tinere donatoare de ovocite (300 de euro pentru o procedura de donare ovocite).

Procurorii DIICOT — ST Timişoara au pus, pe 30 mai, in mişcare acţiunea penala impotriva celor doi medici eleni reţinuţi, inculpaţii urmand a fi prezentaţi in cursul zilei Tribunalului Timiş cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.