30.806.733 lei pentru automotive si constructii de masini in Regiunea Vest

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.09.2012 12:35 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a depus spre finanţare, împreună cu partenerii din cadrul Asociaţiei Clusterul Regional Automotivest, un pachet integrat de proiecte ce vizează dezvoltarea sectorului automotive şi construcţii de maşini din Regiunea Vest,solicitantul de finanţare fiind Asociaţia Cluster Regional Automotivest în cadrul căreia ADR Vest îndeplineşte rolul de facilitator şi coordonator.
Valoarea totală a pachetului integrat este de 30.806.733 lei – reprezentând mai mult de 7 milioane euro - iar 17.015.833 lei – reprezentând aproximativ 4 milioane euro – constituie valoarea finanţării nerambursabile solicitate prin proiect.
Sectorul automotive şi construcţiilor de maşini este unul dintre cele mai importante în cadrul economiei Regiunii Vest aici aflându-se atât companii multinaţionale, cât şi un număr mare de companii din regiune care realizează produse pentru companiile multinaţionale ce desfăşoară activităţi în domeniul automotive şi construcţii de maşini.
Astfel, se acordă o atenţie sporită dezvoltării acestui sector în regiune.
Printre cele mai importante rezultate estimate ale implementării acestui pachet integrat de proiecte este realizarea unui centru de competenţe pentru proiectare, testare, prototipare şi simulări în domeniul construcţiilor de maşini şi realizarea unei cercetări privind posibilitatea de conservare a energiei utilizând generatoarele termoelectrice în sectorul construcţiei de maşini.
Pachetul depus de către ADR Vest conţine un număr de 6 proiecte şi vizează creşterea competitivităţii sectorului construcţiilor de maşini din Regiunea Vest prin crearea de produse proprii, valoare adăugată şi prin inovare. Cele 6 proiecte din cadrul pachetului integrat sunt proiecte de investiţii, proiecte de cercetare sau proiecte ce vizează dezvoltarea resurselor umane ale Asociaţiei Automotivest şi îmbunătăţirea funcţionării acesteia din perspectiva managementului şi organizării administrative.
Prin operaţiunea "Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes naţional şi internaţional - Poli de Competitivitate" din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), domeniul major de intervenţie 1.3 “Dezvoltarea durabilă a antreprenoriatului", se finanţează pentru prima dată în România clustere şi poli sectoriali cu potenţial de creştere economică. Astfel, pachetul integrat de proiecte al Asociaţiei Cluster Regional Automotivest a fost depus în vederea obţinerii de finanţare europeană nerambursabilă în cadrul aceastei operaţiuni.
Automotivest este clusterul Regiunii Vest (Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara) din domeniul construcţiilor de maşini (automotive) coordonat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest - organizaţie non-guvernamentală de utilitate publică cu rolul de a stimula dezvoltarea economică a Regiunii Vest. Asociaţia Automotivest este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, apolitică, cu personalitate juridică, ce a fost constituită în luna iunie 2007.
Obiectivul principal al Asociaţiei Automotivest este acela de a crea un mediu economic care să sprijine iniţiativa de "cluster" din domeniul industriei construcţiilor de maşini prin dezvoltarea unei platforme centrale de servicii pentru firmele (furnizori/cumpărători) din Regiunea Vest active în acest domeniu.
În prezent clusterul numără 14 membri precum: primării, universităţi şi organisme de cercetare, catalizatori (Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, camerele de comerţ din Regiunea Vest, Asociaţia Tehimpuls şi Fundaţia Româno-Germană Timişoara), întreprinderi mici şi mijlocii (SC Inteliform SRL, SC Interpart SRL, CPM Bocşa) dar şi companii multinaţionale ( SC Continental Automotive România, SC Yazaki Component Technology).
În vederea solicitării de informaţii suplimentare se poate contacta la telefon/fax 0256 – 491.981/0256 – 491.923, persoană de contact - Miruna VITCU, Director al Direcţiei Resurse Umane şi Comunicare din cadrul ADR Vest, miruna.vitcu@adrvest.ro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.