3520 monede antice si medievale, 300 kg de unelte si arme antice din fier

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.02.2014 12:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in cooperare cu organele specializate ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara au organizat, la 18.02.2014, o acţiune de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinand Patrimoniului Cultural Naţional, sustrase din situri arheologice protejate şi supuse procesului de spalare pe piaţa de antichitaţi.

Au fost efectuate 14 percheziţii in judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Braila, Suceava, Constanţa, Argeş şi Bucureşti, la domiciliile unor persoane despre care exista suspiciunea rezonabila cu privire la savarşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spalare de bani.

In cauza, s-a reţinut ca persoane care practica braconajul arheologic efectuand detecţii ilegale, au sustras din situri arheologice protejate, aparţinand Patrimoniului Cultural Naţional al Romaniei, cantitaţi importante de artefacte şi monede antice care, ulterior, au fost supuse unor activitaţi sistematice de valorificare şi spalare prin intermediul reţelei internet.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate urmatoarele: 3520 monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curaţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale.

Conform evaluarii prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Oraştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi in Registrul Arheologic Naţional.
Au fost identificate numeroase piese cu privire la care exista date ca fac parte din categoria 'Tezaur', fiind evaluate, in totalitate, la peste 100.000 euro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.