4 piete si 10 strazi din Cetate, reabilitate cu 53.005.711,38 lei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.05.2012 12:55 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Municipiul Timişoara,  Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanţare nerambursabilă nr.2748 pentru proiectul “REABILITAREA SPAŢIILOR PUBLICE DIN CENTRUL ISTORICAL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA”.

Obiectivul general al proiectului este: reabilitarea şi modernizarea infrastructurii şi a spaţiilor publice din centrul istoric al oraşului – situl urban cartierul Cetatea Timişoara – parte a patrimoniului cultural istoric de valoare naţională şi universală, în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor urbane şi a atractivităţii Polului de Creştere Timişoara, având ca efect stimularea dezvoltării socio-economice durabile şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.
În acest sens vor fi efectuate lucrări de:
*reabilitare a infrastructurii rutiere şi reorganizare a traficului în spaţiile publice din centrul istoric al Municipiului Timişoara. Lucrările asupra pavimentului vor fi în concordanţă cu caracterul istoric al zonei şi vor consta în refacerea pavajului cu piatră naturală, fără diferenţe de nivel. După finalizarea lucrărilor de reabilitare zona va deveni proponderent pietonală, cu acces auto accidental, şi controlată prin bolarzi mobili. Vor avea loc modificări conceptuale urbanistice radicale în întreaga zonă studiată, excepţie face Piaţa Unirii în care se va menţine conceptul actual. Accesul în zona de intervenţie a proiectului - în cadrul perimetrului reabilitat, accesul auto va fi accidental şi va fi controlat prin bolarzi mobili acţionaţi printr-un sistem hidraulic, permis în anumite intervale orare, stabilite de administraţia locală. Va fi permis accesul doar pentru maşinile de aprovizionare sau ale riveranilor, dar şi accesul maşinilor de pompieri, salvare, poliţie, au fost prevăzuţi bolarzi mobili pe bază de carduri personalizate. Parcarea în jurul zonei pietonale va fi regândită şi reglementată;
*reabilitare, modernizare şi reorganizare a spaţiilor publice, inclusiv mobilier urban; Se va amplasa mobilier urban, precum jardiniere, coşuri de gunoi, rastele pentru biciclete, chioşcuri, sculptură bronz, cişmea, console pe clădiri, bănci de-a lungul străzilor - bănci, care oferi loc nu numai de stat jos în mod obişnuit, dar şi pentru stat mai neconvenţional, întins sau în postura lotus. Totodată, în zonă vor fi montate panouri electronice de afişaj/de informare turistică, format LCD;
*reabilitare a infrastructurii tehnico-edilitare, inclusiv iluminat public şi reţele de comunicaţii. În vederea reabilitării spaţiilor publice se vor realiza lucrări de modernizare a infrastructurii tehnico-edilitare (apă-canalizare, termoficare, comunicaţii şi iluminat stradal). IT – SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂ - În conformitate cu politicile europene privind dezvoltarea societăţii informaţionale (SMART CITIES) şi cu programul local de dezvoltare al Municipiului Timişoara „NET CITY”, proiectul include lucrări vizând realizarea reţelelor de comunicaţie subterane (cu fibră optică) care să preia toate cablurile de telecomunicaţii, televiziune şi transmisii de date ale furnizorilor de servicii. Aceasta va contribui la mărirea vitezei de transmisie a datelor şi la sporirea calităţii şi acurateţei datelor transmise, şi prin aceasta implicit şi la dezvoltarea afacerilor nu numai din sectorul IT&C, ci şi în alte sectoare de activitate care utilizează tehnologia informaţiei, constituind baza dezvoltării societăţii informaţionale.

Zona de intervenţie a proiectului o constituie o parte din cartierul istoric Cetate şi anume:
4 pieţe:
1. Piaţa Unirii - S – 16.550 mp
2. Piaţa Libertăţii – S – 12.000 mp
3. Piaţa Sfântu Gheorghe S – 2.645 mp
4. Piaţa Gen.Traian Doda (fostă Ţarcului) – S – 1.695 mp
10 străzi:
1. Sergent Constantin Muşat – S - 737 mp
2. Vasile Alecsandri - pe tronsonul înte Piaţa Unirii şi Piaţa Libertăţii– S – 1.843 mp
3. Lucian Blaga - pe tronsonul între Piaţa Libertăţii şi Piaţa Huniade – S – 1.706 mp
4. Florimund Mercy – S – 1.414 mp
5. Francesco Grisselini – S – 643 mp
6. strada Fără Nume – S – 260 mp
7. Radu Negru – S – 448 mp
8. Eugeniu de Savoya – S – 5.198 mp
9. General Praporgescu – S – 413 mp
10. Enrico Carusso – S – 371 mp
În data de 3 mai 2012, au fost demarate procedurile de achiziţie pentru asistenţa tehnică prin dirigenţie de şantier şi pentru lucrările de execuţie, fiind transmise documentaţiile de atribuire către ANRMAP. În prezent, documentaţia de atribuire pentru dirigenţie de şantier a fost acceptată şi postată pe SEAP, iar pentru lucrările de execuţie încă se aşteaptă acceptul ANRMAP.
Data estimată pentru începerea lucrărilor de construcţie este septembrie 2012 şi urmează a fi derulate pe o perioadă de 28 de luni.
Perioada de implementare proiectului este de 39 de luni, începând cu data de 30.12.2011.
Valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 LEI la care se adaugă TVA (12.582.466,32 lei). Valoarea asistenţei financiare nerambursabile este de 52.287.673,37 lei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.