40 milioane euro pentru patrimoniul cultural si zonele urbane abandonate

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.04.2016 15:51 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest) a organizat evenimentul de lansare, in Regiunea Vest, a prioritatilor de investitii din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 (POR 2014-2020) dedicate patrimoniului cultural (prioritatea de investitii 5.1) si zonelor urbane abandonate (prioritatea de investitii 5.2).

Temele abordate in cadrul evenimentului au vizat implementarea POR 2014-2020 şi informaţii specifice referitoare la cele doua prioritaţi de investiţii lansate – precizari ale ghidurilor solicitantului, condiţii de eligibilitate, etc. -, precum şi o prezentare a aplicaţiei electronice MySMIS folosita in aceasta noua etapa de programare pentru depunerea proiectelor in vederea obţinerii de finanţare nerambursabila.
De asemenea, a fost anunţata perioada in care se vor putea depune proiecte pentru solicitarea finanţarii nerambursabile in cadrul celor doua prioritaţi de investiţii: incepand cu 25 mai 2016 pana in 25 noiembrie 2016.

Prioritatea de Investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural se adreseaza primariilor, consiliilor judeţene, autoritaţilor din administraţia publica centrala, unitaţilor de cult, organizaţiilor non-guvernamentale şi parteneriatelor intre aceste entitaţi.
In cadrul acesteia se finanţeaza activitaţi de restaurare, protecţie, conservare şi valorificare durabila a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, a patrimoniului cultural naţional (din mediul urban şi din mediul rural) şi a patrimoniului cultural local (din mediul urban).
Valoarea totala a unui proiect depus spre finanţare in cadrul acestei prioritaţi trebuie sa se incadreze intre minim 100.000 euro şi maxim 5 milioane euro (in cazul obiectivelor de patrimoniu inscrise pe lista UNESCO, valoarea maxima a proiectului este de 10 milioane euro), iar cofinantarea din partea solicitantului este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Acest apel de proiecte este de tip competitiv astfel incat doar cele mai bune proiecte vor primi finanţarea solicitata, in limita alocarii financiare regionale – aceasta fiind de 28,81 milioane euro in cazul acestui apel de proiecte.

***

Prioritatea de Investiţii 5.2 - Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului vizeaza unitaţile administrativ-teritoriale din mediul urban (cu excepţia municipiilor reşedinţa de judeţ), precum şi parteneriate intre acestea şi consilii judeţene.
Finanţarea acordata in cadrul acestei prioritaţi de investiţii este destinata sprijinirii reconversiei funcţionale a terenurilor şi suprafeţelor abandonate şi neutilizate din interiorul oraşelor şi transformarii lor in zone de agrement şi de petrecere a timpului liber pentru comunitate.
Valoarea totala a unui proiect depus spre finanţare in cadrul acestei prioritaţi trebuie sa se incadreze intre minim 100.000 euro şi maxim 5 milioane euro, iar cofinantarea din partea solicitantului este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
La fel ca in cazul apelului de proiecte corespunzator prioritaţii de investiţii 5.1, şi acest apel de proiecte corespunzator prioritaţii de investiţii 5.2 este de tip competitiv.
Alocarea financiara pentru Regiunea Vest in cazul acestui apel de proiecte este de 10,59 milioane euro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.