510 spectacole in 63 ani de existenta la Teatrul Maghiar din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.08.2016 14:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Zeci de ani de  teatru, sute de ore de munca, mii de documente studiate, scanate, ordonate: proiectul ”Cercetarea istoriei teatrului timişorean”, realizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timişoara, a ajuns la final.
Valoarea totala a finanţarii nerambursabile acordate proiectului este de 57 791 lei.

In cei 63 de ani de existenţa ai sai, Teatrului Maghiar din Timişoara a produs 510  spectacole, iar documentele referitoare la toate aceste producţii teatrale, afişe, caiete–program, ştiri, cronici, fotografii şi alte materiale aflate in arhivele instituţiilor de spectacol din urbe sau in alte arhive şi colecţii au fost digitalizate.

Prima fotografie color din arhiva Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” dateaza din 1955.
Recordul absolut de premiere s-a inregistrat in stagiunea 1969/1970, cu 14 noi producţii.
In schimb, pentru stagiunea 1958/1959 nu exista in arhiva Teatrului Maghiar niciun afiş, caiet de sala sau o imagine de premiera, fiind cunoscute insa titlurile montate şi distribuţiile spectacolelor.

De-a lungul acestor 63 de ani, cel mai frecvent prenume de actor in trupa Teatrului Maghiar din Timişoara este János.
Cercetarea documentelor a  probat ca repertoriul Teatrului Maghiar din Timişoara a fost preponderent orientat spre dramaturgia contemporana, iar dramaturgia romaneasca a avut o reprezentare generoasa pe scena lui.
Acestea sunt doar cateva dintre datele statistice inedite ale cercetarii, iar arhiva digitalizata va ramane integral la dispoziţia publicului.

Galerie Foto: Este unica fotografie pastrata pana astazi din spectacolul cu piesa Monserrat, de Emanuel Robles, in regia lui Taub János. Premiera a avut loc in  4 aprilie 1957.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.