580 kmp din judetul Timis, prospectati geofizic pentru petrol si gaze

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.10.2014 17:17 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

NIS Petrol Romania a anunţat, la Sannicolau Mare, deschiderea activitaţilor de prospectare geofizica pentru petrol şi gaze naturale in perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled, din judeţul Timiş.
Suprafaţa pe care se desfaşoara operaţiunile este de 580 kmp din aria localitaţilor Cenad, Dudeştii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloşul Mare, Gottlob şi Sannicolau Mare.
Perioada in care se vor efectua activitaţile de prospectare geofizica se incheie in luna ianuarie 2015.

Partenerii NIS Petrol Romania in acest proiect sunt companiile GEOLINK, care furnizeaza servicii de autorizare şi de management de proiect, NAFTAGAS Naftni Servisi D.O.O. Novi Sad – Sucursala Timişoara, care se ocupa de serviciile de achiziţie date 3D in perimetrele petroliere cu respectarea proiectului aprobat, şi VIROM, in sarcina careia este asigurarea suportul logistic pentru echipele şi echipamentele de prospectare geofizica.

“Prospectarea geofizica este principala metoda folosita, inca din anii ’50 in Romania, pentru investigarea structurilor geologice şi stratigrafice complexe din subsol ce pot prezenta situaţii favorabile acumularii hidrocarburilor. Procesul consta in masurarea timpului de propagare a undelor sonore de mica intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafaţa Pamantului, pe drumul de emisie şi, ulterior, reflecţie a undelor catre punctele de recepţie”, explica Mikhail Danilin, Director Executiv Upstream, NIS Petrol.

Practic, etapele acestui proces sunt, in primul rand, marcarea pe teren, de catre echipa de topografi, din 40 in 40 de metri, prin picheti (tarusi de lemn cu inaltimea de 50-60 cm, infipti manual in pamant) a viitoarelor puncte de generare şi de receptie a semnalului seismic, pe linii seismice (profile), in concordanta cu specificatiile proiectului, in locaţii stabilite cu precizie, o alta etapa constituind-o generarea undelor elastice din fiecare locaţie de pe aliniamentul de generare (sursa), prin urmatoarele acţiuni: prin vibrarea controlata produsa de un sistem hidraulic, a unei placi metalice (presa), amplasata şi ancorata pe suprafata solului prin greutatea utilajului care o şi transporta (vibrator).

“NIS Petrol desfaşoara in perimetrele din Timiş activitaţi de prospectare geofizica in conformitate cu legislaţia din Romania. Etapa de prospectare presupune o trecere temporara a echipamentelor partenerilor noştri pe terenurile din zona, in virtutea dreptului de servitute legala. Legea petrolului instituie in favoarea titularului de acord petrolier, acest drept de servitute legala, care include un drept de trecere. Activitatea este tranzitorie şi lasa terenurile din zona in starea lor iniţiala”, a mai adaugat reprezentantul NIS Petrol.

Pentru eventualele daune aduse culturilor, NIS Petrol Romania ofera despagubiri celor care lucreaza terenurile din perimetrele respective.
De asemenea, orice cale de acces afectata de desfaşurarea lucrarilor in perioadele ploioase va fi reconstruita pe cheltuiala companiei, in cel mai scurt timp.

Inca de la lansarea proiectului, NIS Petrol Romania spune ca populaţia locala a fost informata asupra operaţiunilor pe care compania şi partenerii sai le desfaşoara in zona prin anunţuri in publicaţiile locale, discuţii faţa in faţa cu proprietarii şi arendaşii de terenuri, precum şi prin notificari scrise.

NIS (Nafta Industrija Srbije) este una dintre cele mai mari companii petroliere integrate pe verticala din sud-estul Europei.
Activitatile sale includ explorarea, productia si procesarea petrolului si a gazelor naturale, precum si furnizarea unei game largi de produse petroliere.
Compania are doua rafinarii – in Pančevo si in Novi Sad, precum si o unitate de productie GPL (gaz petrolier lichefiat) in Elemir.
NIS produce aproape 1,7 milioane toe de petrol si gaze naturale pe an.
Reteaua de retail a companiei cuprinde peste 500 de facilitati: benzinarii, statii de alimentare si o retea de depozite petroliere in regiunea balcanilor.
Pe langa Serbia, NIS este prezenta si in Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Ungaria si Romania, Turkmenistan, Angola, Belgia şi Rusia.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.