6 decese in accidente rutiere in primele 6 luni ale anului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.07.2013 19:23 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În perioada 08 -21 iulie a.c., poliţiştii Inspectoratului Judeţean Timiş vor acţiona pe raza întregului judeţ în scopul combaterii nerespectării normelor legale privind viteza de deplasare.
Vor fi folosite toate aparatele radar din dotarea inspectoratului.
Din analiza accidentelor de circulaţie grave, produse pe raza judeţului Timiş, în perioada 01.01-07.07.2013, comparativ cu perioada similară a anului 2012, relevă că 13 accidente (+4), soldate cu decesul a 6 persoane (0) şi rănirea gravă a altor 9 (+4), au avut drept principală cauză generatoare viteza nelegală şi neadaptată condiţiilor de drum.
Astfel, în perioada 08-21 iulie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică vor executa activităţi specifice pe raza judeţului, în vederea depistării conducătorilor auto care nu respectă limitele legale de viteză impuse pe anumite tronsoane de drum.
Vor fi folosite toate aparatele radar din dotarea inspectoratului, urmărindu-se şi dispunerea acestora în sistem cascadă.
Scopul acţiunii îl reprezintă reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora, comise pe fondul nerespectării normelor rutiere privind viteza de deplasare a autovehiculelor pe drumurile publice.

Poliţiştii rutieri recomandă:

*respectarea regimului legal de viteză, în special când se circulă în coloană, întrucât viteza excesivă sau cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau de trafic, reprezintă principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.  
*de asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei între vehicule aflate în mers.
*folosirea luminilor de întâlnire aprinse, pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri.
*conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

PE TIMP DE VARĂ:

*este bine ca înainte sa înceapă temperaturile ridicate, sa faceţi o verificare amănunţită a tuturor mecanismelor ce conduc la buna funcţionare a motorului.
pe perioada verii evitaţi sa faceţi supraplin de combustibil.
*verificarea rapidă şi uşoară a maşinii poate ajuta la pregătirea ei pentru stresul de temperaturi ridicate şi creşterea fiabilităţii la călătorii pe drum lung. Pregăteşte-ti maşina pentru a rula în siguranţă şi pentru a te bucura de cele mai plăcute concedii.
*redu viteza în cazul unei ploi torenţiale. Pe asfalt şi pe marginea drumului unde sunt denivelări, se creează o pelicula de apă şi apare acvaplanarea.
*încetineşte viteza acolo unde asfaltul în lumină pare mai închis la culoare, lucios sau are petice proaspete. În astfel de zone, asfaltul încins scade aderenţa, fiind mai puţin poros şi neabsorbind aproape deloc petele de ulei care îl fac extrem de alunecos.
*frânează cu mult înaintea unui viraj, mai ales în zonele în care asfaltul este foarte încins.
*evita rularea pe denivelările din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt supraexpus soarelui prezintă efectul de valuri din cauza traficului greu. Astfel vei evita ieşirea în decor pe exteriorul virajului.
*verifica nivelul de apa pentru răcirea motorului. Asigură-te că ai un nivel de lichid de răcire optim.
*este recomandat să schimbi cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Materialul din care sunt construite se adaptează şi are aderenţă mai bună la temperaturile ridicate decât cele de iarnă. În sezonul estival, cauciucurile de vară trebuie să menţină contactul cu carosabilul atât pe ploi torenţiale, cat şi în condiţii de carosabil încins.
*asigură-te că toate pneurile, inclusiv roata de rezervă, au presiunea corectă.
*dacă ai trecut cu bine de iarnă, bateria va rezista cu brio şi pe timpul verii.
*verifică nivelul şi în ce condiţie este uleiul de motor. În cazul în care nu foloseşti un ulei universal care se cere schimbat la un an de zile, schimba uleiul de iarnă cu unul specific pentru vară sau cu unul universal.
*un filtru de aer murdar face ca maşina să consume mult mai mult carburant. Iţi recomandăm să-l schimbi periodic.
*verifica climatizarea şi reîncarcă instalaţia cu freon. Aceasta este extrem de solicitată în timpul iernii. Când te urci la volan şi este extrem de cald în maşină, nu porni aerul condiţionat imediat. Prima data deschide toate geamurile si aeriseşte câteva minute.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.