720 de monede antice si medievale, 35 de piese de ceramica romana si un sigiliu medieval

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.12.2015 16:07 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Politistii Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Romane, sub coordonarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, au efectuat, in perioada 9 - 11 decembrie 2015, 9 perchezitii domiciliare in judetele Timis, Arad, Bihor, Suceava, Constanta, Salaj si in municipiul Bucuresti.

In urma efectuarii perchezitiilor au fost recuperate 720 de monede antice si medievale, 35 de piese de ceramica romana si un sigiliu medieval.
Conform art. 17 din Legea 182/2000, republicata, astfel de bunuri arheologice beneficiaza de regimul de protectie pentru bunurile clasate in categoria tezaur.
De asemenea, au fost descoperite si confiscate doua detectoare de metal pentru care nu exista autorizare, aplicandu-se si doua sanctiuni contraventionale pentru detinerea de detectoare de metale fara autorizatia prevazuta de O.G. 43/200 republicata.

In cauza, sunt continuate cercetarile, sub aspectul savarsirii infractiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic fara autorizarea prealabila, insusirea bunului gasit, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri (prevazute de OG 43/2000), furt calificat constand in sustragerea de bunuri din site-uri arheologice sau zone cu potential arheologic, constituire de grup infractional organizat si spalare de bani constand in detinerea, transferul si valorificarea acestor bunuri, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestor bunuri (fapte prevazute si pedepsite de noul Cod Penal raportat la art. 3 alin. 2 din Legea 149/1997 - Legea privind ratificarea Conventiei UNIDROIT privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal adoptata la Roma la data de 25.06.1995 si de Legea 656/2002) si tainuire (fapta prevazuta si pedepsita noul Cod Penal).

Procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectueaza cercetari intr-un dosar penal avand ca obiect savarşirea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic fara autorizarea prealabila prevazuta la art. 5 alin. 13 din O.G. 43/ 2000, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, furt calificat constand in sustragerea de bunuri din site-uri arheologice sau zone cu potenţial arheologic, constituire de grup infracţional organizat şi spalare de bani constand in deţinerea, transferul şi valorificarea acestor bunuri, cunoscand ca provin din savarşirea de infracţiuni, in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestor bunuri, precum şi a infracţiunii de tainuire.

In fapt s-a reţinut ca o serie de utilizatori ai unor site-urilor de vanzari online au oferit spre vanzare bunuri/ obiecte care sunt bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, atat din categoria fond, cat şi tezaur. Toate aceste bunuri provin din efectuarea unor detecţii neautorizate in situri arheologice situate in partea de vest a Romaniei, in special in judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.