8 perchezitii in judetele Timis si Caras Severin

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.12.2013 15:55 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara desfaşoara cercetari intr-o cauza penala privind infracţiuni de evaziune fiscala, deturnare de fonduri, abuz in serviciu, spalare de bani, asocierea in vederea savarşirii unei infracţiuni.
In cursul dimineţii au loc 8 percheziţii in locaţii din judeţele Timiş şi Caraş Severin.
Prejudiciul estimat in cauza depaşeşte suma de 10 milioane euro.
***
Procurorii au descins la locuinţele lui Adrian Chebuţiu, fost preşedinte al Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa, şi Adrian Preda, fost director executiv al aceleiaşi uzine, informeaza Agerpres.
In 2003, pachetul majoritar de acţiuni al UCM Reşiţa fost preluat de un grup elveţian care a ajuns sa deţina 96,3% din acţiuni.
In calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al noului acţionar majoritar, Adrian Chebuţiu ar fi inceput sa fragmenteze UCM Reşiţa intr-un grup de 12 firme.
Cu toate ca in momentul privatizarii statul acorda o serie de facilitaţi fiscale pentru a permite salvarea companiei, cei doi invinuiţi au preferat sa faca imprumuturi, ducand unitatea economica in colaps financiar in decembrie 2011.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara efectueaza cercetari faţa de inculpaţii:

CHEBUŢIU ADRIAN, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa S.A şi PREDA CORIOLAN ADRIAN, director executiv la aceeaşi societate (ambii la data faptelor), in sarcina carora s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscala in forma reţinerii şi nevarsarii, cu intenţie, in cel mult 30 de zile de la scadenţa, a sumelor reprezentand impozite sau contribuţii cu reţinere la sursa, in forma continuata( 16 acte materiale), infracţiunea de deturnare de fonduri, infracţiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, spalare de bani, atunci cand banii, bunurile sau alte valori provin din savarşirea unei infracţiuni de corupţie, asocierea in vederea savarşirii unei infracţiuni;

şi faţa de invinuita TRUŢI LAURA SIMONA (fosta SINEA) in sarcina careia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (opt acte materiale), in forma continuata şi asocierea in vederea savarşirii unei infracţiuni.

Din Ordonanţa de punere in mişcare a acţiunii penale intocmite de procurori a reieşit ca, in perioada 2005 — 2010, inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian au constituit, impreuna cu alte persoane, o asociere infracţionala in vederea savarşirii infracţiunilor de evaziune fiscala, deturnare de fonduri şi abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, urmarind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La aceasta asociere, cei doi au fost sprijiniţi de catre invinuita Truţi Laura Simona.

In perioada august 2009-noiembrie 2010, societatea UCM Reşiţa, sub conducerea lui Chebuţiu Adrian, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general, respectiv Preda Coriolan Adrian, director executiv, au dispus, cu intenţie reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentand impozite sau contribuţii cu reţinere la sursa, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurari sociale, contribuţia de asigurari pentru şomaj,

contribuţia de asigurari sociale de sanatate in cuantum total de 13.118.648 lei.

Din suma de 13.118.648 lei menţionata anterior, Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian au dispus ca suma de 2.297.910 lei, reprezentand contribuţia de asigurari de sanatate aferenta perioadei august 2009-septembrie 2010, sa fie utilizata in alte scopuri, fiindu-i schimbata destinaţia contrar prevederilor legale. In acest mod ar fi fost cauzata o paguba in dauna bugetului Ministerului Sanataţii.

Inculpatul Chebuţiu Adrian, abuzand de prerogativele funcţiei sale, a incheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reşiţa (in calitate de beneficiar) cu SC AC MANAGEMENT SA(in calitate de prestator), societate la care tot Chebuţiu Adrian era iniţial asociat unic, iar ulterior persoana direct interesata.

Pentru a ascunde interesul personal al SC AC MANAGEMENT SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atat de catre invinuita Truţi Laura Simona cat şi de catre alte persoane.

In acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Reşiţa SA de 27.363.303 lei .

Din acest total incasat de catre AC MANAGEMENT de la UCM Reşiţa SA, suma de 16.125.229 lei a fost direcţionata ca folos, la firmele deţinute şi controlate de inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Preda Adrian Coriolan, printre care şi KMOBIL SRL Timişoara, administrata de Chebuţiu Adrian şi A&D MANAGEMENT SRL Timişoara, administrata de Preda Adrian.

La data de 23 decembrie 2008, a fost incheiat antecontractul de vanzare-cumparare active intre UCM Reşiţa SA — reprezentata de Chebuţiu Adrian şi AC MANAGEMENT SRL — reprezentata de Truţi Laura Simona, avand ca obiect teren şi construcţii 'Debarcader Valiug' pentru suma de 2.358.300 lei, fiind utilizate ca modalitaţi de plata diferite compensari. Prin aceasta modalitate, UCM Reşiţa SA a fost deposedata de Casa de odihna Valiug.

Dupa deposedarea UCM Reşiţa SA de Casa de odihna VALIUG, pentru a disimula originea ilicita a achiziţiei, Chebuţiu Adrian a infiinţat o noua societate (al carei administrator era soţia sa). Prin intermediul societaţii nou create, SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara şi-a introdus Casa de odihna Valiug ca aport la capitalul social.

Pentru a ascunde originea ilicita a activului, Chebuţiu Adrian a cesionat parţile sociale ale SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara in favoarea unor societaţi reprezentate tot de el insuşi şi soţia sa.

Prin aceasta operaţiune Chebuţiu Adrian şi SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara au supus procesului de spalare a banilor suma de 2.358.300 lei.

La data de 4 mai 2006, UCM Reşiţa SA, deţinand in proprietate reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Calnicel şi Mociur), a cedat sub forma de imprumut de folosinţa gratuita, pe o perioada de 5 (cinci) ani, printr-un contract de comodat, aceasta reţea catre UCM ENERGY SRL. Dupa preluarea reţelei, in baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM ENERGY SRL a procedat la facturarea catre UCM Reşiţa SA a distribuţiei/transportului de energie electrica in cuantum de 6.513.116,90 lei, cu toate ca aceasta reţea se afla in proprietatea UCM Reşiţa SA.

Totodata, inculpatul Chebuţiu Adrian, reprezentant al UCM Reşiţa, a incheiat contracte cu diferite societaţi comerciale pentru care au fost efectuate plaţile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parţial, nereprezentand utilitate şi interes pentru UCM Reşiţa SA. In acest fel, a fost adus un prejudiciu societaţii UCM Reşiţa.

Prin activitatea infracţionala desfaşurata s-a inregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 lei şi totodata foloase nelegitime infracţionale catre sine sau catre societaţile controlate in valoare de 16.487.776 lei.

Invinuiţilor li s-au adus la cunoştinţa acuzaţiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

La data de 17 decembrie 2013, procurorii au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian, urmand a fi prezentaţi la data de 18 decembrie 2013, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile la Tribunalul Timiş.

Faţa de invinuita Truţi Laura Simona procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi ţara pentru o perioada de 30 de zile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.