80 de ani de la aterizarea primului avion pe Aeroportul din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.07.2015 12:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Aeroportul International Timisoara sarbatoreste, in 17 iulie, 80 de ani de existenta.

1935 - 29 mai - a fost incheiat un proces verbal pentru infiintarea Aeroportului Comunal Timisoara, langa satul Mosnita Veche, iar pe data de 17 iulie a aterizat primul avion in regim de zbor tehnic.

Pentru a marca acest eveniment, sambata, 18 iulie 2015, de la ora 9.00, la Aeroport va avea loc spectacolul aerian TIMISOARA AIR SHOW 2015.

Vor putea fi urmarite evolutiile pilotilor din cadrul Fortelor Aeriene Romane care vor face demonstratii cu escadrila de elicoptere PUMA IAR 330, cu un avion CJ71 Spartan si cu aeronave de vanatoare si interceptie.
Aeroclubul Romaniei va fi prezent cu formatia Hawks of Romania, cu parasutistii din cadrul formatiei Blue Wings si cu formatia de zbor cu avioane ultrausoare The Pellicand.
Se vor adauga şi Iacarii Acrobati, care vor incanta spectatorii si cu efecte pirotehnice, iar Formatia Asalt isi va demonstra indemanarea pe cer.
Cei prezenti vor putea vizita o expozitie de aeronave si echipamente utilitare.

In ziua mitingului aerian, incepand cu ora 8.30, RATT va suplimenta cursa Expres 4 care va circula din 15 in 15 minute de la Bastion la Aeroport si retur.

Primul aeroport al Timisoarei a fost inaugurat in data de 20 iulie 1935 in localitatea Mosnita Veche, cu numele de Aeroportul Comunal Timisoara.
Prima ruta activata a fost pe traseul Bucuresti - Craiova - Timisoara - Arad si opera cu monoplane Potez de 5 locuri, apartinand companiei LARES (Liniile Aeriene Romane Exploatate de Stat), actuala TAROM.
In 1964, aeroportul s-a mutat pe actuala locatie, in localitatea Giarmata, la doar cativa kilometri departare, cu un nou terminal pentru cursele interne si un nou sediu.
Aeroportul  a suferit investitii majore de extindere si dezvoltare, in contextul unui transport de pasageri tot mai intens ce ajunge in 1984 la peste 120.000 de sosiri si plecari.
In 1980, a primit statutul de aeroport international.
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.