80 de decese pe an la copiii de pana la 4 ani in judetul Timis

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.09.2014 17:52 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Ȋn data de 30 septembrie 2014, la Hotel NH Timişoara, strada Pestalozzi nr. 1/a, incepand cu ora 17.00, Fundaţia de Abilitare ”Speranţa” va fi gazda evenimentului de lansare a proiectului “Un bun inceput”, unul dintre puţinele demersuri la nivelul judetului Timis, privind interventia timpurie.

Din totalul copiilor nascuţi in judeţul Timiş in intervalul 2009-2011, un procent de aproximativ 5% din copiii cu varsta 0-3 ani sunt incadraţi intr-o categorie de grad de handicap, conform statisticilor Direcţiei Generale de Asistenta Sociala si Protecţia Copilului Timiş. 

In plus, conform Direcţiei Regionale de Statistica Timiş, in intervalul 2009-2011 exista o medie de 80 de decese pe an la copiii in grupa de varsta 0-4 ani.
Pentru toţi aceşti copii, includerea intr-un program de intervenţie timpurie ar putea insemna şansa lor la viaţa.

Proiectul, iniţiat de Fundaţia de Abilitare ”Speranţa”, este realizat in parteneriat cu Organizatia Salvati Copiii- Filiala Timisoara, si este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania – Componenta 4 Servicii sociale si de baza, cu suma de 223.391,00 Euro.

La reuniunea oficiala de lansare au fost invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor locale, ai structurilor educationale (scoli si gradinite) si medicale (maternitati, cadre medicale), profesionisti, reprezentanti ai ONG-urilor si ai mediului de afaceri, parinti.
Scopul proiectului este prevenirea si reducerea riscului de excluziune sociala si educationala pentru copiii cu dizabilitati sau cu risc de aparitie a unei dizabilitati si pentru familiile acestora, prin crearea unui serviciu complex de interventie timpurie la Timisoara.

La nivelul judetului Timis nu exista servicii publice sau private specializate in interventia timpurie, multidisciplinara, unitara pentru copilul mic (0-4ani).
Interventia in aceste cazuri este insuficienta, se bazeaza pe o abordare strict medicala si se intervine in special in cazuri de criza.
Lipsa unor servicii integrate pentru interventia timpurie face ca aceste cazuri sa se agraveze in timp, sau ca perioada de abilitare/recuperare sa se prelungeasca si sa consume multe resurse umane si materiale.
Unul dintre rezultatele studiului realizat pe un eşantion de 30 de familii care frecventeaza serviciile Fundaţiei de Abilitare ”Speranţa” şi care a avut ca scop identificarea perceptiei pe care parintii o au cu privire la serviciile de interventie timpurie existente in judetul Timis, releva faptul ca peste jumatate dintre parintii chestionati (62,5%) considera ca serviciile de interventie timpurie disponibile la nivelul judeţului Timiş pot fi imbunatatite.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.