9% dintre angajatori prevad reduceri ale numarului de angajati in Regiunea de Vest

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.09.2014 13:26 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Aproximativ unul din şapte angajatori romani previzioneaza creşteri ale forţei de munca in trimestrul urmator, se arata in cea mai recenta ediţie a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forţa de Munca.

Regiunea Nord-Vest este cea mai ofertanta din punct de vedere al perspectivelor de angajare in intervalul octombrie-decembrie 2014.
Piaţa forţei de munca din urmatoarele trei luni va fi relativ calma, prognozeaza angajatorii, care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +1%.
Perspectivele de angajare slabesc cu 5, respectiv 7 puncte procentuale, atat faţa de trimestrul, cat şi faţa de anul anterior.
Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier este de +10%, similara cu cea din trimestrul III/2014, dar cu 3 puncte procentuale mai ridicata decat in ultimul trimestru al anului trecut (octombrie – decembrie 2013).
15% dintre angajatori prevad cresteri ale numarului de angajati, ceva mai mult decat media nationala de 14%.
In schimb, 73% nu prevad nici o schimbare (fata de 69% media nationala), iar 9% prevad reduceri ale numarului de angajati (fata de 13% media nationala).
Previziunea Neta de Angajare in regiune are valori pozitive de 15 trimestre consecutiv.

Optimismul angajatorilor a scazut in comparaţie cu trimestrul anterior in opt sectoare şi şapte regiuni.
Prognoza de angajare a slabit faţa de ultimele trei luni ale anului trecut in cinci din cele zece sectoare şi s-a imbunataţit in cinci din cele opt regiuni.
Cei aflaţi in cautarea unui loc de munca se pot aştepta cele mai puternice oportunitaţile de angajare in sectorul Finanţe, asigurari, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde angajatorii raporteaza planurile cele mai optimiste din trim. I/2009 pana in pezent.
La +19%, Previziunea Neta de Angajare din sector este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul III, şi cu 15 puncte procentuale puternica decat in trim. IV/2013.
Piaţa va fi favorabila şi pentru cei care cauta locuri de munca in Transport, depozitare şi comunicaţii şi in sectorul Administraţie publica şi servicii sociale, unde Previziunea Neta de Angajare se situeaza la + 8%, respectiv, + 6%.
Vor exista oportunitaţi de angajare şi in Industria prelucratoare, dar Previziunea Neta de Angajare de +13% din sector este cu 5 puncte procentuale mai slaba decat in intervalul iulie- septembrie, fiind in scadere pentru al doilea trimestru consecutiv.
Angajatorii din sectorul Construcţii raporteaza cele mai restranse perspective de angajare.
Previziunea din sector este de -11% şi a revenit la valori negative, dupa o scadere de 13 puncte procentuale faţa de trimestrul III.
Aceasta este cea mai pesimista Previziune raportata de angajatorii din Construcţii in ultimele opt trimestre.

Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai increzatori sunt in regiunea Nord-Vestul, unde Previziunea se situeaza la +10%.
Perspectivele de angajare sunt neschimbate in comparaţie cu trimestrul precedent şi se imbunataţesc cu 3 puncte procentuale faţa de intervalul similar al lui 2013.
In schimb, cel mai puţin increzatori angajatori se gasesc in regiunea Nord-Est.
Aceştia raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -10%, cea mai slaba din trim. III /2010 pana in prezent.
Intenţiile de angajare din regiune scad cu 23, respectiv 18 puncte procentuale atat faţa de trimestrul cat şi faţa de anul anterior.
Perspectivele raman pozitive, dar scad semnificativ ca amploare in regiunea Sud-Est, unde Previziunea de +2% este cu 11 puncte procentuale mai slaba decit in trim. III.
Indiferent de regiunea sau de sectorul de activitate in care doresc sa se angajeze, cei aflaţi in cautarea unui loc de munca vor beneficia de mai multe oportunitaţi in organizaţiile mari, cu peste 250 de angajaţi. Angajatorii din aceste organizaţii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de + 9%, la acelaşi nivel cu cu media naţionala, dar cu 12 puncte procentuale mai scazuta decat planurile de angajare optimiste exprimate in trimestrul.
Ritmul de angajare organizaţiile de foarte mici dimenisiuni (sub 10 angajaţi)  ramane lent, dupa cum dovedeşte Previziunea Neta de Angajare de -1%, in timp ce angajatorii din organizaţiile mici şi mijlocii prevad creşteri moderate ale numarului de angajaţi.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.
Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.