9.571.251,59 lei pentru TEATRUL Mihai Eminescu din ORAVITA, 15.193.230,85 lei pentru PUTUL I si MASINA de EXTRACTIE cu ABURI din ANINA... FOTO

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.05.2017 17:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Muzeul Mineritului din Anina şi Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa sunt primele proiecte din judeţul Caraş-Severin pentru care se va acorda finanţare europeana prin Regio-POR 2014-2020.

Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest), in calitate de Organism Intermediar pentru Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 in Regiunea Vest, a semnat primele doua contracte de finanţare prin Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 din judeţul Caraş-Severin.

Proiectele pentru care au fost semnate contractele de finanţare sunt „Restaurarea, conservarea, reabilitarea şi punerea in valoare a monumentului de clasa A, Ansamblul Puţului I Anina” – beneficiar: oraşul Anina, şi „Lucrari de restaurare, conservare şi dotare la Teatrul Mihai Eminescu – cladire monument istoric L.M.I. CS-II-m-A-11154 şi amenajare peisagistica a parcului adiacent” – beneficiar: oraşul Oraviţa.
Ambele proiecte vizeaza monumente istorice de valoare naţionala (grupa A).

Semnatarii acestor contracte au fost primarii celor doua localitaţi care vor beneficia de finanţare Regio-POR 2014-2020 – Gheorghe ROMÂNU, primarul oraşului Anina, şi Dumitru URSU, primarul oraşului Oraviţa – alaturi de Sorin MAXIM, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala Vest-Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 in Regiunea Vest.

Proiectul oraşului Anina

Valoare totala proiect 15.193.230,85 lei
Valoarea finanţarii nerambursabile 14.583.724,97 lei

„Restaurarea, conservarea, reabilitarea şi punerea in valoare a monumentului de clasa A, Ansamblul Puţului I Anina” vizeaza restaurarea, conservarea şi reabilitarea monumentelor Puţul I şi Maşina de extracţie cu aburi care compun Ansamblul Puţului I, Anina, precum şi amenajarea şi dotarea acestora cu scopul de a infiinţa Muzeul Mineritului Anina.
Promovarea noului Muzeu al Mineritului Anina şi includerea sa in cadrul mai multor circuite turistice naţionale şi internaţionale sunt, de asemenea, parte din demersurile prevazute prin proiect.
Implementarea proiectului se va desfaşura pe parcursul a 33 de luni.
Dupa finalizarea perioadei de implementare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu mai mult de 8.500 de turişti la finalul primului an dupa implementarea proiectului (de la 465 de vizitatori pe an inainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la 9000 de vizitatori dupa intervenţia asupra obiectivului).
Finanţarea nerambursabila acordata proiectului este de aproximativ 14,6 milioane lei, iar valoarea totala a acestuia este de aproximativ 15,2 milioane lei.

Proiectul oraşului Oraviţa

Valoare totala proiect 9.571.251,59 lei
Valoarea finanţarii nerambursabile 9.281.321,63 lei

„Lucrari de restaurare, conservare şi dotare la Teatrul Mihai Eminescu – cladire monument istoric L.M.I. CS-II-m-A-11154 şi amenajare peisagistica a parcului adiacent” vizeaza creşterea atractivitaţii turistice a oraşului Oraviţa prin restaurarea şi valorificarea durabila a cladirii teatrului şi a parcului de langa aceasta.
Astfel, proiectul are prevazute lucrari care presupun reabilitarea interioarelor cladirii teatrului, a faţadelor şi a invelitorii, dar şi a zonelor adiacente cladirii cu scopul repunerii in funcţiune, a protejarii cladirii de intemperii şi pentru imbunataţirea aspectului exterior.

Amenajarea peisagistica a parcului adiacent şi promovarea turistica a Teatrului Mihai Eminescu in vederea includerii acestuia in cadrul circuitelor turistice constituie, de asemenea, activitaţi ale acestui proiect.
Promovarea se va face cu ajutorul digitizarii 3D a obiectivului, prin dezvoltarea unei pagini web a Teatrului Mihai Eminescu, prin promovarea pe reţelele de socializare precum şi prin intermediul realizarii şi diseminarii de materiale publicitare.

Perioada de implementare a proiectului este de 41 de luni.
La finalul primului an dupa incheierea proiectului, se estimeaza o creştere a numarului vizitatorilor cu peste 3.800 de turişti (de la 1.960 de vizitatori pe an inainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la 5.778 de vizitatori dupa intervenţia asupra obiectivului).
Finanţarea nerambursabila acordata proiectului este de aproximativ 9,3 milioane lei iar valoarea totala a acestuia este de aproximativ 9,6 milioane lei.

Cele doua proiecte pentru care au fost semnate contractele de finanţare vor primi fonduri nerambursabile prin Regio-POR 2014-2020 in cadrul axei prioritare 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural - şi a prioritaţii de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiţii 5.1 a fost lansat in 25 mai 2016 şi a avut ca termen limita pentru depunere data de 25 noiembrie 2016.
Apelul a fost de tip competitiv şi are o alocare financiara de 28,81 milioane euro. 22 de proiecte, cu o valoare a finanţarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanţare in cadrul acestui apel de proiecte.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.