967 de IMOBILE din TIMISOARA. VANDUTE FRAUDULOS de functionarii de la PRIMARIE!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.02.2017 18:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmaririi penale faţa de suspecţii:
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timişoara
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timişoara,
STAIA MARTIN, fost director in primaria Timişoara
pentru infracţiunea de abuz in serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata;
DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timişoara,
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timişoara
pentru infracţiunea de abuz in serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Au deposedat Statul Roman de 967 de imobile

Din ordonanţele intocmite de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia, in perioada 1996 - 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primariei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au incalcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al oraşului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului.
Contextul desfaşurarii activitaţilor infracţionale este urmatorul: in luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.
Aceasta lege le dadea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor sa işi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile.
Totodata, legea a dat dreptul chiriaşilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea data.
Cu toate acestea, funcţionarii publici din cadrul primariei Timişoara au incheiat sute de contracte de vanzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.

Prejudiciul total de aproximativ 40 de milioane euro

Funcţionarii din cadrul Primariei Timişoara au vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau ca respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate in privinţa acelor persoane.
Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.
Suspecţilor Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin şi Diaconu Dan li s-au adus la cunoştinţa calitatea procesuala şi acuzaţiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala şi faţa de alte persoane care, la data faptelor erau funcţionari in cadrul Primariei Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.