A fost prins un traficant de... broaste testoase de Banat

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.06.2015 10:53 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Un severinean a fost prins de poliţiştii de frontiera mehedinţeni şi comisarii Garzii de Mediu Mehedinţi in timp ce incerca sa comercializeze doua broaşte ţestoase din specia ţestoasa de uscat banaţeana.

In ziua de 19.06.2015 poliţiştii de frontiera din cadrul Biroului de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Combatere a Infracţionalitaţii Transfrontaliere aparţinand Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontiera Mehedinţi  şi comisarii Garzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Mehedinţi au obţinut date şi informaţii ca O. Costel, in varsta de 31 de ani, din localitatea Brezniţa de Ocol, ţine in captivitate ţestoase Hermann care traiesc in arealul Parcului Naţional Porţile de Fier in scopul comercializarii.
Dupa o monitorizare de cateva ore a activitaţii infracţionale a acestuia, poliţiştii de frontiera şi comisarii Garzii de Mediu au oprit in trafic autovehicolul condus de O. Costel la intrarea in municipiul Turnu Severin.
La controlul autovehiculului poliţiştii de frontiera  au gasit in doua cutii din remorca  acestuia doua broaşte ţestoase din specia testudo hermanni, specie de reptila protejata de lege.
O. Costel a declarat ca urma sa vanda ţestoasele Hermann cu 60  de lei, acesta postand in acest sens şi un anunţ pe un site de vanzari.

Ţestoasa  lui Hermann traieşte indeosebi in Parcul Naţional Porţile de Fier şi este o specie strict protejata de lege fiind in pericol de dispariţie datorita diminuarii efectivelor şi arealului.
Testudo hermanni boettgeri, cunoscuta si sub numele de broasca testoasa de uscat, este o reptila exclusiv erbivora.
Are corpul acoperit de o carapace ovala, bombata, de culoare galben pana la oliv.
Este compusa din doua parti: carapacea propriu-zisa (dorsal) si plastronul (ventral).
Habitatele testoasei lui Hermann se gasesc in toata peninsula Balcanica si peninsula Italica.
In Romania ocupa un areal situat in sud-vestul tarii intre localitatile Strehaia si Bazias.
Traieste in pajisti si fanete aflate langa margini de padure, unde cresc tufisuri in care se pot ascunde in timpul zilei.
Testoasa lui Hermann este o specie solitara, care la sfarsitul lunii octombrie se ingroapa in pamant la adancimi de peste 15 cm si intra intr-o perioada de hibernare pana in luna martie.
Se imperecheaza primavara, iar in intervalul mai-iunie femela sapa o groapa intr-o zona cu panta, unde depune 6-7 oua.
Ouale stau in pamant circa 2 luni, puii iesind singuri, fara ajutor din partea mamei. In acest interval cuibul poate fi devastat de pradatori: jderi, vulpi, arici etc.
In consecinta, rata de supravietuire este foarte mica, in medie doar un ou din sase ajungand sa eclozeze.
Masculii sunt mai mici decat femelele, au coada mai lunga si terminata cu o gheara puternica.
Varsta testoaselor se poate aprecia dupa numarul inelelor care se formeaza pe placile carapacei.
Testoasele ating varste de peste 60 de ani.
Testoasa lui Hermann este un animal pasnic, iubit de localnici, potrivit traditiei aducand noroc celor care o intalnesc.
Principalele amenintari sunt omorarea testoselor de catre turisti sau localnici din diferite motive, colectarea lor in scopul comercializarii ca animale de companie sau in restaurante.

Traficanţii le comercializeaza ca animale de companie, in restaurante sau ca obiecte de artizanat.
 In cauza s-a intocmit lucrare penala in care se fac cercetari sub aspectul savarşirii infracţiunii de deţinere, transport, vanzare sau schimbul  in orice scop a exemplarelor luate din natura in oricare din stadiile ciclului lor biologic, pedeapsa pentru savarşirea unui asemenea gen de infracţiuni este sancţiunea inchisorii intre 3 luni şi 1 an sau amenda.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.