A venit si ziua lui Tiberiu Guban

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.12.2012 19:23 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Pleiada de cetăţeni de onoare a municipiului Timişoara va mai primi un nume pe listă, un nume de altfel de rezonanţă pentru istoria oraşului de pe Bega: Guban.
Tiberiu Gasparik Guban, fiul celui care a impus marca Guban, Blazius Guban, deţine peste 20 de brevete de invenţii şi inovaţii, între care pielea artificială, care a revoluţionat, în anii 50, industria producătoare de pantofi, genţi, produse de uz gospodăresc.
Fabrica Guban a fost fondată în 1937 de către Guban Blazius, sub numele de Uzina chimică Guban Timişoara, şi funcţiona ca un atelier de produse chimice lângă Gara Mică.
În anul 1952, a trecut în proprietatea Statului Român ca donaţie din partea lui Guban Blazius, care a devenit director pe viaţă, în urma unei înţelegeri cu guvernul de atunci.
În anul 1954, s-a început producţia de mase plastice, iar în anul 1959 cea de încălţăminte în sistem mesteşugăresc.
Ulterior, noua fabrică Guban s-a construit de pe Bulevardul Eroilor, iar din 1970 s-a trecut la producţia pe scară industrială a încălţămintei.
Tiberiu Guban s-a născut în 18 octombrie 1923, la Oradea, şi a urmat cursurile Facultăţii de Chimie Industrială între anii 1949 - 1953.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.