Abuz in serviciu si fals intelectual la Omniasig

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.05.2014 18:02 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In cursul zilei de 14 mai, au avut loc 49 de percheziţii, in toata ţara, intr-o cauza in care se efectueaza cercetari privind comiterea infracţiunilor de abuz in serviciu şi fals intelectual.

La data de 15 mai a.c, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Poliţia Romana şi a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 120 de poliţişti au declanşat, la nivel naţional, o acţiune in cadrul careia au fost efectuate, simultan, 49 de percheziţii.

Cei 120 de poliţişti de la nivel central şi de la nivelul structurilor teritoriale sunt specializaţi in investigarea fraudelor. Suportul tehnic şi informativ al acţiunii a fost asigurat de S.R.I.

Percheziţiile, autorizate de instanţa competenta, au vizat sedii centrale şi sucursale ale unei societaţi de asigurare, Omniasig, aflate atat pe raza municipiului Bucureşti, cat şi a tuturor judeţelor din ţara.

Activitaţile se desfaşoara intr-o cauza in care a fost inceputa urmarirea penala pentru infracţiuni de abuz in serviciu şi fals intelectual.

Poliţiştii au ridicat documente, precum şi alte mijloace care pot servi ca proba. Acestea vor fi verificate cu privire la conformitatea datelor inscrise, dar şi din punctul de vedere al conformitaţii inscrierii acestora in evidenţele financiar-contabile.

Dosarul a fost constituit la P.I.C.C.J., la data de 14.11.2013, in urma unei sesizari din oficiu, prejudiciul urmand a fi stabilit ulterior.

Din datele rezultate pana in prezent din ancheta, nu este pusa la indoiala buna credinţa a cetaţenilor care au incheiat poliţele de asigurare şi nici valabilitatea poliţelor.

###

In legatura cu actiunile de verificare desfasurate la sediile OMNIASIG Vienna Insurance Group de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directoratul companiei face urmatoarele precizari:
 
Unicul obiect al actiunii de verificare desfasurata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul OMNIASIG este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de compania noastra in a doua jumatate a anului 2013, respectiv in perioada de intrare in valabilitate a politelor PAD.
 
Compania noastra va colabora pe deplin si va pune la dispozitia autoritatilor toate documentele si informatiile solicitate. In acelasi timp, am demarat o investigatie interna pentru a lamuri in intregime aceasta situatie.
 
Activitatea curenta a OMNIASIG nu este in niciun fel perturbata de aceste verificari.
 
OMNIASIG Vienna Insurance Group este una dintre cele mai mari si mai stabile companii de asigurari generale din Romania, avand un portofoliu de peste 100 produse si o retea teritoriala extinsa. OMNIASIG VIG este o societate administrata in sistem dualist, a carei conducere este asigurata de Directorat, sub supravegherea şi coordonarea Consiliului de Supraveghere. Capitalul social al companiei este in valoare de 439.645.433,5 lei. In prezent, Vienna Insurance Group, prin toate companiile membre, este pe primul loc pe piata asigurarilor din Romania.
 
Vienna Insurance Group (VIG) este principalul expert pe piaţa asigurarilor in Austria precum si in Europa Centrala si de Est. Grupul cu o traditie indelungata, branduri puternice si o relatie apropiata cu clientii este format din aproximativ 50 de companii din 25 de tari. VIG are o experienta de 190 de ani in domeniul
asigurarilor. Avand aproximativ 23.000 de angajati, Vienna Insurance Group este lider incontestabil pe principalele piete unde isi desfasoara activitatea. Grupul se bucura de o pozitionare excelenta, care ii permite sa valorifice oportunitatile de crestere pe termen lung, intr-o regiune cu 180 de milioane de
locuitori. Vienna Insurance Group este compania cel mai bine cotata dintre emitentii care fac parte din ATX, indicele principal al Bursei de Valori din Viena. Grupul este, de asemenea, listat la Bursa din Praga.

###

In continuarea cercetarilor care se efectueaza in cauza avand ca obiect emiterea, cu nerespectarea dispoziţiilor legale in materie, a unor poliţe de asigurare a locuinţelor, Biroul de informare publica şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie este imputernicit sa aduca la cunoştinţa opiniei publice urmatoarele:

Din probatoriul administrat pana la acest moment in cauza, a rezultat urmatoarea situaţie de fapt:

In exercitarea atribuţiilor de serviciu, mai mulţi angajaţi ai unei firme de asigurare au incheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu incalcarea dispoziţiilor legale in materie.

Astfel, incepand cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia incheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD — poliţa de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei poliţe de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificarile aduse Legii nr. 260/2008 de dispoziţiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 şi intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuinţelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora. In aceste condiţii, societaţile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau condiţiile existenţei asigurarii obligatorii a locuinţei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B. Sumele de 20, respectiv 10 euro, trebuiau virate de societaţile de asigurare in conturile societaţii de asigurare PAID ('Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esenţiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor).

Antedatand poliţa de asigurare facultativa, s-a creat aparenţa ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii şi, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID.

Daca ar fi procedat conform normelor legale in vigoare, angajaţii companiei de asigurare ar fi trebuit sa incheie, intr-o prima faza, asigurarea obligatorie şi sa incaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virata in contul PAID. Numai dupa acest moment compania in cauza putea incheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.

In cauza au fost audiate mai multe persoane, iar in urma efectuarii percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe inscrisuri, care urmeaza a fi analizate in cadrul probatoriului administrat.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.