Acesta-i banateanul Ion, unul dintre primii locuitori ai Europei!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.05.2015 10:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In apropiere de oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin, erau descoperite, in 2002, cele mai vechi ramaşiţe din Europa ale omului modern.
Fosilele din Peştera cu Oase, un sistem de 12 galerii carstice, una din cele 200 de peşteri din Munţii Aninei, au fost gasite de un grup de speologi de la Timişoara.
Maxilarul de homo sapiens a fost botezat Ion, supranumit şi John of Anina, şi este vechi de circa 40.000 de ani.

”Cel mai vechi om modern din Europa. Cele mai vechi resturi de om modern sunt in Africa, iar in Europa, pana la descoperirea din Munţii Aninei, erau undeva in jurul a treizeci şi ceva de mii de ani", a spus speologul Silviu Constantin.

Intre timp, in 2011, au fost identificate resturi umane moderne in Marea Britanie, la Kents Cavern, vechi de vreo 44.200 ani, şi Italia, la Grotta del Cavallo, cam 45.000 ani vechime...
Totuşi, ramaşiţele de la Anina sunt importante, susţin specialiştii, pentru ca dateaza exact din perioada in care homo sapiens intra in Europa, timpuri in care omul de Neanderthal disparea din Europa.
Momentul apariţiei Omului de Neanderthal a fost plasat, in general, intre acum 240.000 şi 100.000 ani, dar au fost propuse şi date mergand pana la 450.000 i.Hr. Oricum, omul de Neandertal a rezistat pana catre 35.000-25.000 i.e.n.

In aceeaşi peştera, a fost gasit şi... Vasile.
Numai ca Ion şi Vasile nu s-au intalnit niciodata. Vasile a trait mai tarziu, la 4.000 de ani distanţa dupa Ion, cum au confirmat Erik Trinkaus şi Ricardo Rodrigo...

In mare, despre asta s-a mai scris şi se mai ştie ceva in Romania.
Ce nu a mai aparut in presa romaneasca este faptul ca, prin 2009, artistul ”forensic” Richard Neave a reuşit sa-i refaca chipul lui Ion, pe baza oaselor de craniu descoperite la Anina.

Aşadar, cam aşa arata primul locuitor descoperit pana acum al Banatului şi al Romaniei...

Unul dintre primii oameni moderni ai Europei...

foto: Institutul Naţional al Patrimoniului

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.