Agresiune sexuala intr-un liceu din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.11.2015 22:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii CORTUSAN BOGDAN-VASILE sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la tentativa de viol, şi  C.A.L., sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de viol.  
Inculpatii au fost prezentati, cu propunere de arestare preventiva, judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei Timisoara.

La data de 19 noiembrie 2015, in jurul orei 22:00, in internatul unei scoli din Timisoara, prin folosirea unei maturi, a unei sticle de plastic si a unui tub de spray, inculpatul C.A.L. (in varsta de 17 ani) ar fi incercat sa agreseze sexual un coleg de camera in varsta de 13 ani, dupa ce, in prealabil, inculpatul Cortusan Bogdan-Vasile (in varsta de 18 ani) l-ar fi imobilizat.

Consiliul Judetean al Elevilor Timis:

Consiliul Judeţean al Elevilor Timis doreste sa atraga atentia asupra evenimentului de pe 19 noiembrie, din caminul Liceului Sportiv din Timisoara, in care un elev de 13 ani a fost agresat sexual de alti doi elevi de 17, respectiv 18 ani.
In urma altercatiei, C.J.E. Timis a incercat sa ia legatura cu elevul in cauza.
Dupa un apel la Spitalul Louis Turcanu, echipa CJE Timis a aflat ca acesta a fost externat si este impreuna cu familia, acasa, la Orsova.
Medicii au concluzionat ca doar s-a incercat acest lucru, nefiind gasite leziuni sau semne de abuz intern.
De asemenea, vicepresedintele CJE, Beniamin Blidariu, a mers la Liceul Sportiv pentru a vorbi cu conducerea scolii.
Acestia spun ca in momentul agresiunii nu s-a auzit nimic din camera baietilor, motiv pentru care pedagogul nu a constatat in timp oportun ceea ce se intampla.
De asemenea, adauga ca pe camerele de filmat se vede cum elevul de clasa a VII-a a fost dus in camera de catre cei doi.

Reprezentantii C.J.E. Timis sunt de parere ca in scolile din Romania ar trebui introduse ore care sa dezvolte abilitati ale elevilor, cum ar fi - etica, vorbitul in public, organizarea timpului, aplanarea de conflicte.
Orele care ar viza dezvoltarea personala a elevilor, educarea lor in toate domeniile, nu doar in cele teoretice prezente actual in scoli.
Discutand strategia de lucru pentru urmatorii ani, impreuna cu Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, s-a sesizat aceasta lipsa de materii de dezvoltare personala in scoli si aceasta este problema pe care, in acest an, dorim sa o remediem cum putem, prin activitati extrascolare.
“Avand in vedere ca orice internat pentru elevi se ghideaza dupa regulamentul intern elaborat care trebuie respectat atat de elevi, dar mai ales de personalul internatului, consider ca acesta este unul de forma si nu se aplica precum ar trebui pentru a asigura singuranta elevilor din internat. De asemenea, elevii ar fi trebuit sa fie informati la inceputul anului cu privire la regulamentul intern, iar daca acesta nu se respecta pedagogul internatului este responsabil de conduita elevilor care convietuiesc in acea cladire. Este inimaginal de crezut ca nimeni nu a putut sa intervina pana la finalul evenimentul si ca singuranta elevilor nu poate fi asigurata niciunde, avand in vedere cata ,,prioritate'' se ofera sistemului educational din Romania. Masurile luate de minister in ceea ce priveste siguranta in scoli sunt insuficiente si ineficiente, un exemplu fiind legea 35/2007, care desi prevede cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, prea multe scoli apeleaza la a strange fonduri de la elevi, pentru a plati firme de paza, in contextual in care “scoala este gratis”.
Agresatorii, care tot elevi sunt si acestia, sunt tot niste victime ale unui sistem de invaţamant  deficitar care nu a putut detecta din timp problemele lor comportamentale si sa intervina prin oferirea unor consultari saptamanale de catre psihologul raspunzator in scoala respectiva” - a spus presedintele C.J.E. Timis, Chirita Dragos.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.