Ai prins un FUMĂTOR ILEGALIST şi POLUATOR? Nu suna la 112!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.03.2016 17:46 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

 Incepand cu data de 17 martie, va intra in vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii.

Conform legii, prin spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

In cadrul acţiunilor prioritare pe care le desfaşoara zilnic, conform propriilor competenţe legale, pentru protejarea vieţii, integritaţii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalitaţii, asigurarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti, structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţa, Poliţiei Romane, Jandarmeriei Romane şi ale Poliţiei de Frontiera vor avea in vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016.
Sesizarile privind faptele prevazute de Legea nr. 15/2016 se fac catre Poliţia Locala sau catre structurile MAI, mai sus menţionate.
Se recomanda cetaţenilor ca sesizarile privind eventualele contravenţii privind fumatul in spaţiile nepermise de lege sa nu se faca la numarul de urgenţa 112, aceasta linie fiind destinata exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun in pericol viaţa, integritatea corporala sau bunurile oamenilor.
Totodata, sunt atenţionate asupra responsabilitaţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea in aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spatiilor publice inchise cu indicatoare prin care sa se indice «Fumatul interzis» si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.

Fumatul reprezinta inclusiv o cauza a incendiilor, fapt pentru care se recomanda fumatorilor sa nu arunce la intamplare resturile de ţigari şi chibrituri nestinse.
Conform datelor statistice inregistrate la nivelul IGSU, anul trecut la nivel naţional 11% dintre incendiile inregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor in ceea ce priveşte fumatul.
Modul de reglementare a fumatului, ca parte a masurilor de aparare impotriva incendiilor, era verificat şi inainte de apariţia acestei legi, aspect care va ramane in atenţia noastra şi in timpul controalelor executate in teren.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.