Ai taiat un arbore? Plantezi doi!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.12.2012 00:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Prin introducerea de specii noi de arbori şi arbuşti, specii din care în Timişoara existau doar 1-2 exemplare, prin schimbările climatice, şi nepotrivirea coeficientului C2, a dus la necesitatea înlocuirii valorii botanice cu rezistenţa la noxe. Speciile nou introduse sunt rezistente la condiţiile climatice din Timişoara, climat cu influenţe sub-mediteraneene.
De exemplu din specia Abies alba (brad) a mai rămas un singur exemplar în Parcul Copiilor „Ion Creangă” datorită creşterii temperaturilor medii anuale şi a scăderii precipitaţiilor.
Cu trecerea anilor, prin aplicarea unor tehnologii noi în spaţiile verzi (plantarea arborilor cu rădăcina protejată de balot de pământ prelungind astfel perioada de plantare, introducerea sistemelor de irigare computerizate în parcuri şi scuaruri etc.) şi revendicarea unei mai mult de 50% din suprafaţa pepinierei municipiului (rămânând o suprafaţă prea mică ce nu asigură producerea de material dendrologic necesar în cantitate suficientă), reglementările hotărârilor de consiliu nu se mai potrivesc.

Consiliul Local al municipiului Timişoara va supune aprobării măsuri de protecţie a materialului dendro-floricol de pe domeniul public al municipiului Timişoara, precum şi o metodologie de evaluare a arborilor şi arbuştilor.

Astfel, pe raza Municipiului Timişoara pentru un arbore defrişat, de către persoane fizice sau juridice cu aprobarea Direcţiei de Mediu - Serviciul Spaţii Verzi, din cauze obiective (deteriorarea gospodăriei aeriene şi subterane, afectarea clădirilor), cel care defrişează va planta în mod obligatoriu 2 arbori ornamentali pentru fiecare arbore tăiat. In cazul în care defrişarea este efectuată în afara perioadei optime de plantat, se va achita contravaloarea a 2 arbori ornamentali la casieria Primăriei Timişoara, în contul 5002, urmând ca plantarea arborilor să se efectueze în perioada optimă pentru plantat, de către o societate comercială autorizată, prin grija Direcţia de Mediu - Serviciul Spaţii Verzi a Primăriei Municipiului Timişoara.

Pentru defrişarea arborilor şi arbuştilor sănătoşi din punct de vedere fito-sanitar, în vederea executării lucrărilor edilitar gospodăreşti aceştia se vor evalua conform Metodei de calcul, lucrarea putând fi efectuată după prezentarea dovezii plăţii.

În cazul defrişării fără aprobarea Direcţiei de Mediu - Serviciul Spaţii Verzi, de către persoane fizice sau juridice, arborii sau arbuştii defrişaţi se vor evalua după datele existente în Cadastrul Verde al Municipiului Timişoara aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 62/28.02.2012. Persoana fizică sau juridică va plăti contravaloarea evaluării arborelui sau arbustului şi amenda conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 371/2007 modificată şi completată de HCL nr. 206/2009.

Persoanelor fizice sau juridice care nu efectuează plantarea arborilor ornamentali cu caracteristicile şi în locurile indicate de Direcţia de Mediu - Serviciul Spaţii Verzi a Primăriei Municipiului Timişoara în termenul stabilit de consilieri, li se va imputa contravaloarea arborilor defrişaţi - stabilită în baza Metodologiei de calcul.

Lucrările edilitar-gospodăreşti care afectează zonele verzi vor fi avizate de Direcţia de Mediu a Primăriei Municipiului Timişoara numai după plata anticipată a contravalorii refacerii zonei verzi. În zonele reamenajate prin investiţii ale Consiliului Local, contravaloarea refacerii zonei verzi se va stabili în urma unei analize la faţa locului, la care vor participa consilierii Primăriei Municipiului Timişoara şi executanţii lucrărilor edilitar-gospodăreşti respective.

Suprafeţele acoperite cu vegetaţie perenă, gazon, flori anuale, bienale, trandafiri, gard viu, arbuşti şi arbori - care urmează să fie distruse prin lucrări edilitar-gospodăreşti vor fi măsurate şi inventariate, iar contravaloarea refacerii acestora va fi evaluată în conformitate cu tarifele şi preţurile prevăzute în oferta financiară a contractului pentru prestări servicii de refacere a spaţiilor verzi în urma intervenţiilor edilitar-gospodăreşti în municipiul Timişoara.

Zonele verzi distruse ca urmare a lucrărilor de intervenţie în caz de avarie, care se execută în baza Permisului de Intervenţie instituit conform Hotărârii Consiliului Local nr. 371/2007 modificată şi completată de 206/2009, vor fi inventariate, iar contravaloarea reamenajării spaţiului verde se achită de către executantul lucrării.

Sumele destinate refacerii zonelor verzi se vor încasa în contul RO90TREZ62121360206XXXXX la casieria Primăriei Municipiului Timişoara sau prin ordin de plată, deschis la Trezoreria Municipiului Timişoara, urmând a fi folosite exclusiv în vederea refacerii zonelor verzi prin gazonare, plantări de material dendrologic, protecţia zonelor verzi şi activităţi ecologice, lucrările urmând a fi executate prin firme de specialitate, autorizate de Primăria Municipiului Timişoara. 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.