Aici sunt opiniile dvs: Vrem sa traim in comunitate!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.06.2013 12:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Aici sunt opiniile dvs:

Zoltán Szövérdfi-Szép: Vrem să trăim în comunitate!

Grupul autoreprezentanţilor(1) Ceva de Spus din Timişoara îşi exprimă profunda indignare şi regretul privind situaţia persoanelor cu dizabilităţi din instituţiile rezidenţiale din România, prezentate de curând şi de postul de televiziune Antena 3(2).
Deşi suntem conştienţi de viaţa dificilă a persoanelor din instituţii şi de la înfiinţarea grupului milităm pentru un proces real de dezinstituţionalizare, am fost şocaţi ca în 2013, într-un stat al Uniunii Europene care a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi se poate trăi în condiţii inumane cu drepturile elementare încălcate.
Apreciem promptitudinea cu care Guvernul României a reacţionat în cazul Centrului de Reabilitare şi Recuperare Siret, însă măsurile propuse sunt greşite. Persoanele cu dizabilităţi nu ar trebui  să trăiască în instituţii ci să beneficieze de servicii comunitare: locuinţe protejate, centre de zi, serviciu de angajare în muncă şi astfel din asistaţi să devină persoane care contribuie la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.

”Am trăit 23 de ani în diferite orfelinate şi instituţii rezidenţiale pentru persoane cu dizabilităţi şi văzând reportajul la TV mă simţeam de parcă eram şi eu acolo.  Abuzurile, bătăile, sedările erau la ordinea zilei. Eram batjocoriţi, ignoraţi, dezconsideraţi fără nicio şansă la dezvoltare, eram doar nişte ”handicapaţi oligofreni irecuperabili”. Am reuşit să ies din instituţie în 2003 fără să ştiu nimic despre viaţa în comunitate învăţând foarte multe de la angajaţii fundaţiilor care aveau locuinţe protejate. Acum locuiesc total independent, sunt angajată şi în curând îmi voi deschide şi o afacere. Persoanele cu dizabilităţi vor şi pot trăi în comunitate!” ne-a declarat dna Elisabeta Moldovan, co-preşedinte al Asociaţiei ”Ceva de Spus” din Timişoara.

Grupul Ceva de Spus atrage atenţia că nu adopţiile internaţionale sunt singura şansă pentru tinerii din instituţii ci crearea serviciilor sociale comunitare.

”Rezolvarea pentru situaţia din Siret şi toate celelalte instituţii rezidenţiale este crearea de servicii sociale comunitare, locuire în comunitate cu suportul de care are nevoie fiecare persoană cu dizabilităţi. Guvernul României nu ar trebui să renoveze nicio instituţie, banii nu în ziduri şi faianţă trebuiesc investiţi ci în persoanele cu dizabilităţi: în salvarea lor din instituţii şi asigurarea unei vieţi decente în comunitate.” ne oferă soluţia dna Moldovan.

Asociaţia Ceva De Spus îşi oferă experienţa şi expertiza Guvernului României pentru a remedia situaţia persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii, dar pentru asta Guvernul trebuie să:
- Oprească toate investiţiile de renovare şi extindere a instituţiilor rezidenţiale;
- Coopteze autoreprezentanţii Ceva de Spus în acţiunile de control din toate instituţiile României pentru a remedia încălcările grave ale drepturilor de bază ale omului şi pentru a avea o imagine reală despre situaţia existentă;
- Pornească o dezinsituţionalizare reală în conformitate cu art.19 al Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi(3);
- Coopteze autoreprezentanţi în toate procesele decizionale privind persoanele cu dizabilităţi.

”În ultimii ani România a cheltuit 24 de milioane de Euro(4) pe renovarea şi extinderea instituţiilor rezidenţiale. Acest lucru trebuie să se oprească acum. Guvernul să facă un plan realist pentru închiderea instituţiilor rezidenţiale şi mutarea treptată a persoanelor cu dizabilităţi în servicii de suport comunitare oferindu-le sprijin bazat pe nevoile individuale” concluzionează dna Raluca Popescu, co-preşedinte Ceva de Spus.

Asociaţia Ceva De Spus, împreună cu Institutul pentru Politici Publice, Centrul de Resurse Juridice, Fundaţia Alpha Transilvană şi ProAct Suport, a semnat o scrisoare destinată Domnului Prim Ministru Victor Ponta, Domnului Vice-Prim Ministru Liviu Dragnea, Doamnei Ministru Mariana Câmpianu, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice şi Domnului Ministru Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, aşteptând răspunsul urgent al autorităţilor.

Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport în cadrul Ceva de Spus
adresa de email: zoli@cevadespus.ro sau la tel: 0721 613 521, www.cevadespus.ro
Grupul de autoreprezentanţi Ceva de Spus s-a înfiinţat la Timisoara în 2010 şi urmăreşte să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora.
(1) Termenul “autoreprezentant” se referă la o persoană cu dizabilităţi care îşi comunică opinia şi îşi solicită ferm drepturile în comunitate.
(2) http://videonews.antena3.ro/video/romania/in-premiera-copiii-din-orfelinatele-comunismului-au-dat-o-lec-ie-romaniei-pe-care-nu-a-inva-at-o.html
(3) ”Statele Părţi la această Convenţie recunosc dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi în comunitate, cu şanse egale cu ale celorlalţi, şi vor lua măsuri eficiente şi adecvate pentru a se asigura că persoanele cu dizabilităţi se bucură pe deplin de acest drept şi de deplina integrare în comunitate şi participare la viaţa acesteia,[…]” – art.19, Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi ratificată de România în anul 2010.
(4) Conform cercetărilor Institutului pentru Politici Publice din Bucureşti, www.ipp.ro

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.