Alba ca Zapada va asteapta in Piata Unirii

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.07.2013 15:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Timp de trei zile, în perioada 12-14 iulie, în Piaţa Unirii,  de la ora 22, cinefilii vor avea ocazia să vadă trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2013, eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Cea de-a patra ediţie a Caravanei TIFF are loc în peste 10 oraşe din România. Prima oprire a fost la Buzău, caravana continuându-şi drumul către Timişoara.
Astfel, cinefilii vor avea ocazia să vadă trei dintre filmele de succes prezentate la TIFF 2013.

Vineri, 12 iulie– Blancanieves/ Albă ca Zăpada (2012), în regia lui Pablo Berger,

Este o reinterpretare stilizată a basmului fraţilor Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX. Acţiunea se mută din nordul rece al Europei pe coastele Andalusiei, în anii 20. Albă ca Zăpada, numită Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfană de mamă a unui toreador (Daniel Giménez Cacho) şi călătoreşte cu un grup de matadori pitici. În ciuda maşinaţiunilor puse la cale de mama sa vitregă, sursa pasiunilor şi tensiunilor distrugătoare din poveste - interpretată memorabil de Maribel Verdú (Labirintul lui Pan şi Y tu mamá también) –, Carmen calcă pe urmele tatălui ei şi intră în arenă. Filmul a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi a câştigat zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema - inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun debut.

Sâmbătă, 13 iulie – Poziţia Copilului (2012).

Al treilea lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer este o poveste despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, vorbindu-ne cu umor, dar şi cu emoţie despre o mamă dominatoare şi copilul ei adult. Într-o noapte friguroasă de martie, Barbu goneşte pe stradă cu 50 de kilometri peste limita legală şi loveşte un copil. Acesta moare curând după accident. Ar putea urma o condamnare la închisoare între trei şi 15 ani. Este timpul ca mama lui Barbu, Cornelia, să intervină. Arhitectă cu experienţă şi membră a clasei avute a României, ea începe campania să-şi salveze fiul letargic. Banii, speră ea, ar putea convinge martorii să dea declaraţii false. Până şi părinţii copilului ucis ar putea fi liniştiţi cu o sumă de bani...

Duminică, 15 iulie - Life of an Iron Picker/ Un Episod din Viaţa unui Culegător de Fier Vechi (regia: Danis Tanovic).

O familie de ţigani trăieşte departe de un oraş din Bosnia-Herţegovina. Tatăl Nazif strânge metal din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fiare vechi. Mama Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi, simte o durere ascuţită în abdomen. La spital i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece: "Zic că a murit". Riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală. O dramă emoţionantă premiată la Berlin 2013 cu Premiul special al juriului şi Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor.
Intrarea este liberă.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.