Albastru de Timisoara de constientizare a autismului

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.03.2014 16:45 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, Fundatia „Pentru Voi” va organiza miercuri, 2 aprilie, la Timisoara, actiunea Light It Up Blue Timisoara.
Ligt It Up Blue este o actiune internationala prin care, in 1 si 2 aprilie, se ilumineaza in albastru cladiri importante din intreaga lume.
Pentru al saselea an consecutiv si Timisoara se alatura metropolelor lumii in aceasta actiune de constientizare a autismului prin Fundatia „Pentru Voi”.
Intre orele 19.30 – 20.30, se va organiza un mars albastru care sa atraga atentia asupra autismului.
Acesta se va desfasura pe traseul Opera – Catedrala – Primarie– Opera.
Marsul va fi condus de fanfara Primariei Comunei Giroc, dirijata de Pascota Ionel.
La mars vor participa persoane imbracate in albastru, care vor purta pancarte legate de autism.
Printre participantii la mars vor fi persoane cu dizabilitati intelectuale si familiile acestora, angajati si voluntari ai Fundatiei, precum si alti cetateni care se vor alatura grupului.
Intre orele 20.30 – 22, se va ilumina in albastru cladirea Operei Nationale Timisoara cu suportul tehnic asigurat de compania Elba Timisoara.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natura neurobiologica.
Conform ultimelor statistici din SUA, autismul afecteaza 1 din 68 de copii, fiind mai des intalnit decat cancerul, SIDA, diabetul sau Sindromul Down.
Nu se cunoaste cauza autismului si nu exista tratament, dar programele de sprijin profesioniste cresc mult calitatea vietii persoanelor cu autism si a familiilor lor.  
Stresul din familiile care au persoane cu autism este extrem de puternic, statisticile aratand ca in SUA 4 din 5 familii care au copii cu autism divorteaza.
In intreaga lume, creste numarul aultilor diagnosticati cu autism, in Marea Britanie se estimeaza ca un procent de 1% din populatie sufera de autism.
Statul englez cheltuie 60 miliarde de dolari anual pentru persoanele cu autism, 60% din aceasta suma fiind alocata serviciilor pentru adulti cu autism.
Cu toate acestea, doar 21% din adultii cu autism au un loc de munca, in Marea Britanie.
In Romania, de abia de anul trecut a fost recunoscut diagnosticul de autism pentru adulti, programele de suport pentru adulti sunt aproape inexistente, nu exista statistici, iar cazurile in care persoane cu autism au un loc de munca sunt exceptionale si se datoresc eforturilor familiilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.