Album-cadou pentru iubitorii de povesti si pictura

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.10.2014 16:39 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Vineri, 31 octombrie, la ora 18, Muzeul de Arta Timisoara gazduieste lansarea albumului de pictura Stefan Caltia. Locuri, aparut la Curtea Veche Publishing.
Cititorii vor avea ocazia nu doar sa-l asculte vorbind pe Stefan Caltia intre lucrarile sale, dar si sa obtina autograful sau.
Discutiei i se vor alatura si prof. univ. dr. Victor Neumann (directorul Muzeului de Arta Timisoara), Iren Arsene (directorul Curtea Veche Publishing), Patricia Badulescu (unul dintre cei trei curatori ai expozitiei), Cristina Bazavan (jurnalist, blogger).
Pornind de la expozitia-eveniment Stefan Caltia. Locuri desfasurata in perioada 3 octombrie - 5 decembrie 2014 la Muzeul de Arta Timisoara, Curtea Veche Publishing va propune un album-cadou pentru toti iubitorii de povesti si pictura.
Albumul aduna inauntrul sau un manunchi de peste 70 de  lucrari dintre care multe neexpuse pana acum ochilor publicului larg, dezvelite de intimitatea colectiilor private si invelite in cuvintele moi a sase autori.

Textele ce insotesc aceste imagini propun chei de lectura ale imaginarului construit de Stefan Cȃltia, prezinta etapele cele mai importante ale parcursului sau biografic si artistic si evoca propriile contacte ale autorilor  (Victor Neumann, Dan C. Mihailescu, Ioana Mandeal, Sandra Demetrescu, Patricia Badulescu, Andrei Teleaga) cu munca acestuia. Accesibil, usor curgator, intregul text al albumului se vrea a fi o poveste care sa vina in completarea celor multe spuse prin imagini.

Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta din Timisoara:
„Cand Ştefan Calţia m-a invitat intaia oara in atelierul sau am fost fascinat de amalgamul de lumini şi de umbre al locului in care işi petrecea cea mai mare parte a fiecarei zile; am fost impresionat de ferestrele inalte ale imobilului, mangaiate de frunzele şi florile gradinii din faţa lui. Descopeream misterul pe care artistul ştie sa-l cultive voluntar ori involuntar, admiram arta etnografica impodobind casa – obiectele de ceramica, vechiul pat al casei ţaraneşti, lazile de lemn depozitand documente prafuite ale unor vremuri indepartate, fotografii de familie –, toate asociindu-le universului din care descind picturile maestrului.”
Dan C. Mihailescu:
„Suflet rascruce, Stefan Caltia este un sangvin melancolic – sau, daca vreti, un coleric fantast, deopotriva contemplativ si ziditor. Un mester insuflat de ethosul breslelor de altadata, dar subtil alcatuitor de himere, cultivand cu hatra sobrietate estetica ambiguitatii. Himere care vin de niciunde, indreptandu-se catre nicaieri. Levitatii funambulesti cu inscenari de bestiar medieval, incremeniri clovnesti si metamorfoze halucinante, pentru care trecerea, calatoria, plutirea, suspendarea in vid, sticla (cu misterioasele ei taceri vorbitoare), ceata, drumul, norii, luminisul, luntrea, pestele, dealul – figurile evanescentei si ispitele inefabilului, semnele acelui Dincolo ce definesc fiintarea ca mister impartasit – se asociaza piezis cu ambiguitatea carnavalesca si teatralizarea obiectelor.”

Albumul Stefan Caltia. Locuri face parte dintr-un proiect mai amplu care include expozitia cu acelasi nume, precum si o serie de conferinte.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.