Alin Stoianovici: Interpretarea muzicii lui Piazzolla trece printr-un filtru personal

Scris de Timisoara Express | Publicat in 09.07.2014 15:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

# Interviu cu Alin STOIANOVICI, muzician

Ai semnat direcţia muzicala a spectacolului ”Maria de Buenos de Aires” de Astor Piazzolla/Horacio Ferrer libretul, o producţie a Teatrului Naţional Timişoara, in regia Adei Lupu. E debutul tau in zona teatrala? Alaturi de Nuevo Tango Quintet. 

Alin STOIANOVICI: Nu este prima colaborare cu Teatrul Naţional Timişoara, dar e cu siguranţa cea mai consistenta.
Cum v-aţi integrat, tu şi Nuevo Tango Quintet, in spectacol? Tehnic, cum ai gandit? E mai mult decat un concert pe o scena, presupune o sincronizare, iar Piazzolla cred ca a gandit/compus, impreuna cu autorul libretului, ca muzica sa fie nu un fond muzical al spectacolului, ci parte integranta.
Alin STOIANOVICI: Atat muzicienii cat şi actorii implicaţi in acest proiect sunt profesionişti, oameni cu experienţa in lumea spectacolului, iar totul a decurs impecabil, aşa cum trebuie sa decurga lucrurile intr-un asemenea cadru. Ne-am sincronizat perfect.
Cum s-au desfaşurat repetiţiile?
Alin STOIANOVICI: Cu mult umor. Am inceput cu soliştii, dupa care a urmat o perioada de pregatire cu orchestra, iar inainte cu 12 zile de avanpremiera am unit toate forţele.
Cand s-a produs, pentru tine, prima ”intalnire” cu Astor Piazzolla? Pentru cei care te cunosc ştiu ca ultima ta ”aventura”, in spectacolul Maria de Buenos Aires, nu este prima data cand interpretezi muzica lui Piazzolla. Alaturi din cei din Nuevo Tango Quintet ai susţinut concerte pe muzica compozitorului argentinian, aţi scos un CD.
Alin STOIANOVICI: Intalnirea mea cu Astor Piazzolla s-a produs cu mult timp in urma, dar primul proiect s-a concretizat abia in 2010, atunci cand s-a conturat Nuevo Tango Quintet.
Nu trebuie sa fii specialist ca sa realizezi ca a putea fi capabil sa redai muzica lui Piazzolla implica ceva mai mult decat ştiinţa de a citi o partitura. Cum resimţi ca muzician apropierea şi asimilarea muzicii lui Piazzolla?
Alin STOIANOVICI: Nu trebuie sa fii specialist (spectator fiind) ca sa-ţi dai seama daca un concert este reuşit, sau sa realizezi ca muzicienii canta cu pasiune şi reuşesc sa-ţi transmita un "mesaj", o anumita stare. Toate astea le simţi atunci, in timpul spectacolului. Nimeni nu te poate minţi. Muzica nu minte, dar trebuie sa fii deschis pentru a nu fi minţit... Este experienţa personala a fiecarui spectator. Cand mergi la un spectacol sa nu ai aşteptari... Lasa-te dus şi vei avea o experienţa unica, doar a ta. Prin urmare, (ca muzician) poţi sa citeşti sute de partituri şi sa le interpretezi in fel şi chip... Daca nu imprimi "aroma personala" şi nu reuşeşti sa transmiţi, totul e in zadar. O minciuna. Pentru mine fiecare concert este o experienţa unica. Atunci cand va deveni o simpla rutina, voi renunţa la muzica.
Ce planuri are Alin Stoianovici? Pe cand un nou concert NTQ?
Alin STOIANOVICI: Premiera spectacolului "Maria de Buenos Aires" in data de 20 Septembrie la Teatrul Naţional Timişoara.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
(Daniela RAŢIU este freelancer, publicist Vocile Dreptei Evenimentul Zilei, scriitor)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.