Anticoruptie cu sindicalistul Liviu Luca si o firma din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.05.2012 10:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor LUCA LIVIU, prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, în sarcina căruia s-au reţinut folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuveniteşi fals în înscrisuri sub semnătură privată, comis pentru a ascunde o infracţiune asimilată celor de corupţie, MIRON NECULAI, director general la Grup Mir, în sarcina căruia s-au reţinut complicitate la infracţiunea de folosire a autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi instigare la infracţiunea de folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii, DUMITRESCU FLORIN, director general adjunct la Grup Mir, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii.

În cursul anului 2011, inculpatul Luca Liviu a acţionat în aşa fel încât, folosindu-şi influenţa de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a înlesnit încheierea unui contract de management între societăţile SIND TOUR TRADING SRL (unde C.N.S.L.R. Frăţia este acţionar majoritar) şi TOUR MIRINVEST S.R.L Timişoara, contract prin care cea de-a doua societate a obţinut foloase necuvenite în sumă de 732.000 de euro. Anterior încheierii contractului de management, firmele din componenţa Grup Mir (inclusiv TOUR MIRINVEST) înregistraseră pierderi considerabile.
Societatea SIND TOUR TRADING SRL este o societate comercială în care CNSLR FRĂŢIA deţine 95% din capitalul social şi are ca obiect de activitate prestarea de servicii turistice, în calitate de administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor.

Contractul de management încheiat cu S.C TOUR MIRINVEST S.R.L obliga această societate la realizarea de investiţii de minimum 6 milioane de euro din fondurile sale, precum şi la efectuarea de servicii de administrare. Or, reprezentanţii firmei, inculpaţii Dumitrescu Florin şi Miron Neculai au folosit nu banii S.C TOUR MIRINVEST S.R.L, cum se stipula în clauzele contractului, ci pe cei ai SC SIND TOUR TRADING SRL. Astfel, în perioada mai - august 2011, cei doi au încheiat trei contracte (unul de reabilitare a hotelurilor şi două de distribuţie de produse) folosind suma de aproximativ 732.000 de euro ce aparţine SC SIND TOUR TRADING SRL, contractele fiind acordate unor firme aflate sub controlul direct sau indirect al asociaţilor S.C. TOUR MIRINVEST S.R.L.

Încheierea contractului de management sus menţionat a fost posibila prin aceea că, la data de 18 aprilie 2011, inculpatul Luca Liviu, în calitate de prim-vicepreşedinte al C.N.S.L.R. FRĂŢIA, a emis o decizie, cu încălcarea dispoziţiilor statutare (fără a fi întrunit în Biroul Operativ numărul de voturi necesar luării unei decizii valabile), prin care a dispus înlocuirea administratorilor societăţii SIND TOUR TRADING cu un nou administrator şi anume societatea TOUR MIRINVEST S.R.L. Timişoara, firmă reprezentată de inculpaţii Miron Neculai şi Dumitrescu Florin. Pentru a crea aparenţa de legalitate a votului său din Adunarea Generală a Acţionarilor, inculpatul Luca Liviu a inserat în cuprinsul deciziei din 18 aprilie 2011 date nereale referitoare la procesul verbal al şedinţei, deşi cunoştea că acea hotărâre a fost luată cu încălcarea prevederilor statutare.
La data de 20 aprilie 2011, ca urmare a acestei decizii nestatutare, inculpatul Liviu Luca, în calitate de reprezentant al C.N.S.L.R. Frăţia în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC SIND TOUR TRADING SRL (unde C.N.S.L.R. Frăţia este acţionar majoritar) a votat pentru încheierea contractului de management între societăţile SIND TOUR TRADING SRL şi TOUR MIRINVEST S.R.L. pe baza ofertei depuse de inculpatul Miron Neculai. Contractul, pe o perioadă de 9 ani, avea să fie semnat în aceeaşi zi. Practic, administratorul TOUR MIRINVEST S.R.L. avea obligaţia de a efectua investiţii şi de a realiza un profit de minimum 600.000 de euro pe an din exploatarea bazelor turistice şi de tratament aflate în administrarea societăţii SIND TOUR TRADING SRL.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 Bucureşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.