APIA, primar ALDE, fonduri europene si subventii acordate necuvenit. Inca un DOSAR de CORUPTIE ajuns in fata JUSTITIEI!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.03.2018 19:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Pprocurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar a inculpaţilor:

PERCEA GHEORGHE, la data faptelor şi in prezent primar al comunei Ciclova Romana, judeţul Caraş Severin, pentru comiterea infracţiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credinţa de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, daca fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţa de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, daca fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,

CHINCIA NATALIA, CHINCIA IOAN NICOLAE, NEGREA LIVIU COSMIN şi BALINT-COPACEAN DIMITRIE-DANIEL, pentru comiterea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credinţa de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, daca fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,

şi in stare de libertate, a inculpatului BORZA NICOLAE, la data faptei consilier superior la Agenţia de Plaţi şi Intervenţie pentru Agricultura (A.P.I.A.) Centrul Judeţean Caraş Severin – Serviciul Control in teren, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţa de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, daca fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au reţinut urmatoarea stare de fapt:

1. In perioada 2012 - 2017, inculpatul Percea Gheorghe, primarul localitaţii Ciclova Romana, judeţul Caraş Severin, beneficiind de autoritatea şi influenţa conferite de funcţia publica deţinuta, a determinat patru persoane din localitate sa depuna la Agenţia de Plaţi şi Intervenţie pentru Agricultura (A.P.I.A.) cereri unice de plata pe suprafaţa, pentru a incasa subvenţii in cadrul diferitelor scheme de plaţi.
In acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost incheiate de persoanele respective cu primaria condusa de inculpatul Percea Gheorghe, pentru terenurile agricole care aparţineau Consiliului Local şi Primariei Ciclova Romana.
In acelaşi context, pentru indeplinirea condiţiilor necesare aprobarii cererilor unice de plata pe suprafaţa, trebuia ca solicitanţii sa faca dovada deţinerii unui/unor efective de animale, motiv pentru care inculpatul Percea Gheorghe a determinat aceleaşi persoane sa incheie fictiv contracte de comodat, din care sa rezulte (in mod nereal) ca deţineau diverse efective de animale şi adaposturi pentru acestea.
Beneficiarul real al plaţilor efectuate de catre A.P.I.A. a fost inculpatul Percea Gheorghe care deţinea şi cardurile aferente conturilor bancare in care erau virate subvenţiile de catre A.P.I.A., in baza cererilor unice de plata pe suprafaţa.
Prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenţii acordate necuvenit de A.P.I.A. in cuantum total de 1.862.839 lei.

2. In aceeaşi perioada, inculpaţii Chincia Natalia, Chincia Ioan Nicolae, Negrea Liviu Cosmin şi Balint-Copacean Dimitrie-Daniel, beneficiind de ajutorul inculpatului Percea Gheorghe, au depus cu rea-credinţa la A.P.I.A., mai multe documente care conţineau menţiuni nereale, in scopul de a obţine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţa, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţineau in realitate.
Acţionand in aceasta maniera, cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile in suma totala de 3.195.115 lei.
Acordarea sprijinului financiar pentru cei patru inculpaţi a fost posibila cu sprijinul nemijlocit al inculpatului Borza Nicolae, materializat in susţinerea eforturilor acestora de creare a condiţiilor artificiale de eligibilitate a cererilor unice de plata depuse la A.P.I.A.

A.P.I.A. s-a constituit parte civila cu suma de 5.057.954 lei, bani provenind din bugetele FEGA, FEADR (fonduri europene) şi bugetul naţional.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Borza Nicolae, Balint-Copacean Dimitrie-Daniel şi Percea Gheorghe.
De asemenea, au fost instituite masuri asiguratorii asupra conturilor bancare deţinute la diferite unitaţi bancare de inculpaţii Percea Gheorghe, Balint-Copacean Dimitrie-Daniel, Chincia Natalia, Chincia Ioan Nicolae şi Negrea Liviu Cosmin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş Severin cu propunere de a se menţine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.