APM Timis va reabilita 110 pesteri si va conserva 14 specii de liliac

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.04.2014 16:27 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

6 proiecte de mediu din Romania au obtinut o finantare in valoare de 4,9 milioane de euro in cadrul diferitelor componente ale programului LIFE+.
Ele includ un proiect al Primariei Bucuresti referitor la evaluarea conditiilor de mediu (componenta LIFE+ Politica şi Guvernanţa de Mediu), 4 proiecte de conservare a naturii si faunei (componenta LIFE+ Natura), precum si un proiect de constientizare a impactului de mediu in cazul producerii si utilizarii echipamentelor electrice si electronice si de promovare a energiei verzi (componenta LIFE+ Informare şi Comunicare).

Unul dintre proiecte aparţine Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş.
Obiectivul principal al proiectului este conservarea habitatului de tip „peşteri care nu sunt deschise publicului” din parcul naţional situat in vestul Romaniei, precum şi protejarea faunei care traieşte in acest habitat. Proiectul vizeaza in primul rand reabilitarea a 110 peşteri inchise publicului care in prezent se afla intr-o stare de degradare şi sunt poluate, conservarea a 14 specii de liliac şi elaborarea de bune practici pentru gestionarea habitatului in cauza.  

In cadrul apelului de propuneri de proiecte, au fost depuse 1 468 de cereri de finantare, din care au fost selectate 225. In ansamblu, proiectele reprezinta o investitie totala de aproximativ 589 milioane euro, din care contributia Uniunii Europene se ridica la aproximativ 282 milioane de euro.

Comisia Europeana a aprobat finanţarea a 225 de noi proiecte in cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene. Proiectele selecţionate au fost transmise de beneficiari din toate cele 28 de state membre şi includ acţiuni in domeniul conservarii naturii, al schimbarilor climatice, al politicii de mediu şi al informarii şi comunicarii privind chestiunile legate de mediu, desfaşurate in intreaga UE. Proiectele reprezinta, in ansamblu, o investiţie totala de circa 589,3 milioane EUR, din care 282,6 milioane EUR vor reprezenta contribuţia UE.
    
In urma celei mai recente cereri de propuneri, care s-a incheiat in iunie 2013, Comisia a primit 1 468 de propuneri. Dintre acestea, 225 au fost selecţionate pentru cofinanţare in cadrul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natura şi biodiversitate, LIFE+ Politica şi guvernanţa in materie de mediu şi LIFE+ Informare şi comunicare.    
    
1) Proiectele LIFE+ Natura şi biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a speciilor şi a habitatelor pe cale de dispariţie. Dintre cele 342 de propuneri primite, Comisia a selecţionat pentru finanţare 92 de proiecte depuse de parteneriate create intre organisme de conservare a naturii, autoritaţi guvernamentale şi alte parţi interesate. Proiectele selecţionate, coordonate de beneficiarii acestora din 25 de state membre, reprezinta o investiţie totala de 262,5 milioane EUR, din care aproximativ 147,9 milioane EUR vor fi furnizate de UE. Majoritatea proiectelor (79) se inscriu in categoria „Natura” şi vor contribui la implementarea directivelor „Pasari” şi/sau „Habitate” şi la dezvoltarea reţelei Natura 2000. Celelalte 13 sunt proiecte privind „Biodiversitatea”, o categorie de proiecte LIFE+ destinata iniţiativelor-pilot care abordeaza aspecte mai vaste ce ţin de biodiversitate.    
    
2) Proiectele LIFE+ Politica şi guvernanţa in materie de mediu sunt proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea unor idei de politica, tehnologii, metode şi instrumente inovatoare. Dintre cele 961 de propuneri primite, Comisia a selecţionat pentru finanţare 125 de proiecte depuse de o gama larga de organizaţii din sectorul public şi privat. Proiectele selecţionate, coordonate de beneficiari ai proiectelor din 22 de state membre, reprezinta o investiţie totala de 318,5 milioane EUR, din care UE va furniza aproximativ 130,8 milioane EUR.

In cadrul acestei componente, Comisia va contribui cu peste 41,2 milioane EUR la 33 de proiecte care abordeaza in mod direct schimbarile climatice,cu un buget total de 109,4 milioane EUR. Proiectele selecţionate, desfaşurate in Austria, Belgia, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Suedia şi Marea Britanie, figureaza in anexa la prezentul comunicat de presa. In plus, numeroase alte proiecte care vizeaza alte aspecte vor avea un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de sera.

Printre alte domenii importante de interes se numara deşeurile şi resursele naturale, inovarea, apa şi substanţele chimice.    
    
3) Proiectele LIFE+ Informare şi comunicare disemineaza informaţii şi atrag atenţia asupra problemelor de mediu. Dintre cele 165 de propuneri primite, Comisia a selecţionat pentru finanţare opt (8) proiecte depuse de diferite organizaţii publice şi private implicate in aspecte privind natura şi/sau mediul. Proiectele se desfaşoara in şase state membre (Austria, Cipru, Grecia, Ungaria, Polonia şi Romania) şi reprezinta o investiţie totala de 8,3 milioane EUR, din care UE va furniza aproximativ 3,9 milioane EUR.

Jumatate din cele opt proiecte sunt campanii privind politica de mediu a UE, trei vizeaza sensibilizarea publicului in legatura cu natura şi biodiversitatea, iar unul este axat pe prevenirea incendiilor forestiere.    
    
LIFE+ este instrumentul financiar european pentru mediu şi dispune de un buget total de 2,1 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013. Comisia a lansat in fiecare an cate o cerere de propuneri de proiecte LIFE+.
Programul LIFE va continua in perioada 2014-2020 in cadrul noului Regulament LIFE pentru mediu şi politici climatice. Pentru aceasta perioada, programul are la dispoziţie un buget total de 3,4 miliarde EUR, in preţurile din decembrie 2013, şi va cuprinde un subprogram pentru mediu şi un subprogram pentru politici climatice.       

Proiectele LIFE+ 2013 in Romania

Romania (RO) 6 proiecte (4,9 milioane EUR)

LIFE+ Politica şi guvernanţa in materie de mediu (1 proiect – 0,5 milioane EUR)

LIFE ADB (Primaria Bucureşti): Obiectivul principal al proiectului este demonstrarea unor metode specifice pentru coagularea particulelor de praf in zonele urbane prin intermediul unor agenţi de coagulare a prafului, reducand particulele in suspensie (PM10). Un proiect-pilot va fi desfaşurat in intreg Bucureştiul, unde pe bulevardele şi strazile cu trafic intens vor fi impraştiaţi agenţi diferiţi (unul pe baza de acetat de magneziu şi de calciu, altul pe baza unei soluţii realizate exclusiv din compuşi naturali). Proiectul va sprijini confirmarea variabilelor (rezistenţa la ingheţ-dezgheţ, anotimpul, condiţiile meteorologice, datele privind traficul) şi parametrilor (concentraţia, diluţia etc.) optimi pentru determinarea agentului de coagulare a prafului cel mai potrivit pentru Bucureşti.
    
LIFE+ Natura (4 proiecte – 4,1 milioane EUR)

WOLFLIFE (Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea): Obiectivul global al proiectului este menţinerea unei populaţii viabile de lupi in Munţii Carpaţi. Zona vizata de proiect consta in partea centrala şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reţeaua Natura 2000 in care lupii sunt protejaţi. Datele obţinute in cursul proiectului vor constitui punctul de plecare pentru elaborarea unui plan de acţiune eficace pentru menţinerea unei populaţii viabile de lupi.

LIFE+ReHabHu (Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara): Obiectivul proiectului este restabilirea unui statut de conservare favorabil pentru trei tipuri de habitat natural din munţii Poiana Rusca: padurile de fag, de stejar-carpen şi de Tilio-Acerion. Aceste habitate s-au degradat in principal din cauza exploatarii la scara mare a resurselor minerale.

LIFE FOR BEAR (Institutul de Cercetari şi Amenajari Silvice Bucureşti): Obiectivul proiectului este protejarea intregii populaţii de urşi din regiunea carpatica din Romania, care reprezinta aproximativ 35 % din numarul total al urşilor bruni din Europa. Aria vizata de proiect cuprinde aproximativ 30 % din suprafaţa totala a Romaniei, iar obiectivele principale ale proiectului sunt actualizarea planului de gestionare a populaţiei de urşi bruni din Romania, consolidarea statutului de conservare a speciilor şi desfaşurarea unor activitaţi specifice pentru a reduce incidentele implicand oameni şi urşi.

LIFEPH8310SN2000CNB (Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş): Obiectivul principal al proiectului este conservarea habitatului de tip „peşteri care nu sunt deschise publicului” din parcul naţional situat in vestul Romaniei, precum şi protejarea faunei care traieşte in acest habitat. Proiectul vizeaza in primul rand reabilitarea a 110 peşteri inchise publicului care in prezent se afla intr-o stare de degradare şi sunt poluate, conservarea a 14 specii de liliac şi elaborarea de bune practici pentru gestionarea habitatului in cauza.     
    
LIFE + Informare şi comunicare (1 proiect – 0,4 milioane EUR)

ECOTIC LIFE+ Caravan (Asociaţia ECOTIC): Acest proiect va sensibiliza opinia publica privind chestiunile de mediu legate de fabricarea şi utilizarea echipamentelor electrice şi electronice, precum şi de gestionarea deşeurilor rezultate. De asemenea, proiectul vizeaza promovarea energiei verzi, punand un accent special pe gospodariile şi elevii din Romania.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.