Aproape 1 din 2 romani este hipertensiv! In Regiunea Vest, chiar mai mult!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.05.2016 17:50 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Prevalenţa hipertensiunii la populaţia adulta din Romania se afla pe o panta ascendenta, potrivit rezultatelor interimare ale celui mai recent Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular in Romania – SEPHAR III, derulat de catre Societatea Romana de Hipertensiune.

Hipertensiunea arteriala (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat numar de decese, atat pe plan global, cat şi in Romania.

49.5% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 şi 80 de ani sunt hipertensivi, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecţii inrolaţi in studiu şi prezentate in cadrul unei conferinţe de presa desfaşurate in Timişoara, in contextul Zilei Mondiale de lupta impotriva Hipertensiunii.

In Timişoara şi in regiunea Vest, datele preliminare arata cele mai ridicate prevalenţe ale hipertensiunii arteriale: 55.6% (Timişoara), respectiv 58.3% (regiunea Vest).

La nivel de regiuni, prevalenţe peste media naţionala s-au mai inregistrat in regiunea Sud-Vest (53.2%), Bucureşti-Ilfov (51.9%) şi Nord-Vest (50.7%), arata rezultatele preliminare ale SEPHAR III.
Pe de alta parte, zone cu o prevalenţe mai scazute sunt: Centru (47.4%), Sud (46.7%), Nord-Est (46.6%), respectiv Sud-Est (44.3%).

49.5% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 şi 80 de ani sunt hipertensivi, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecţii inrolaţi in studiu.
Precedenta ediţie a studiului SEPHAR, desfaşurata in 2012, a indicat o prevalenţa a hipertensiunii arteriale, la nivelul intregii de ţari, de 40.4%.

Raportat la impactul pe care il are din punct de vedere al afecţiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arteriala este asociata cu 62% din totalul deceselor inregistrate in ţara noastra, care in 2014 s-au ridicat la 254.791.

Apariţia hipertensiunii arteriale este, in majoritatea cazurilor, declanşata de factorii dependenţi de stilul de viaţa, care pot fi modificaţi.
De aceea, creşterea gradului de conştientizare a acestei afecţiunii este unul dintre obiectivele de baza in combaterea efectelor HTA la nivel populaţional, obiectiv ce este promovat cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii, marcate in fiecare an in data de 17 mai.

Dintre factorii care determina apariţia hipertensiunii, se estimeaza ca dieta nesanatoasa este asociata cu aproximativ jumatate din cazuri, in timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scazut de potasiu, generat de o cantitate mica de legume şi fructe in alimentaţie, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune.
Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizica, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la apariţia hipertensiunii arteriale.

In contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii, Societatea Romana de Hipertensiune organizeaza o serie de evenimente in Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara pentru a prezenta opiniei publice problematica şi impactul hipertensiunii arteriale la nivel populaţional, precum şi prezentarea datelor preliminare ale SEPHAR III.
Desfaşurarea propriu-zisa in teren a studiului s-a efectuat prin deplasarea simultana a trei caravane „SEPHAR BUS” - practic fiecare fiind un cabinet medical mobil cu dotare complexa, in toate localitaţile de unde au fost selectati subiectii, adica 42 oraşe şi 42 comune.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.