Aquatim va monta contoare cu ... internet

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.01.2012 12:11 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - La începutul lunii ianuarie, Aquatim a semnat un contract de colaborare cu o firmă din Israel pentru pregătirea unui proiect pilot privind o nouă metodă de contorizare a imobilelor.

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 6 luni şi prevede montarea unor contoare de branşament dotate cu o tehnologie de ultimă generaţie, la 63 de imobile din Timişoara. Noutatea acestor contoare constă în posibilitatea citirii indexului de la birou direct de pe un server dedicat acestui program, fără a fi nevoie de un operator care să se deplaseze pe teren pentru a citi contorul. Astfel, toate datele transmise de contor softului sunt procesate direct de acesta, păstrându-se o evidenţă exactă a istoricului citirilor şi a consumului de apă.

În Timişoara, contorizarea imobilelor a început în 1998 printr-un program de dezvoltare a serviciilor orăşeneşti de utilitate publică, finanţat din fonduri europene, în cadrul căruia, până în anul 2002, au fost contorizate toate branşamentele. Efectele pozitive s-au resimţit imediat în scăderea la jumate a consumului de apă, şi implicit scăderea cheltuielilor pentru factura de apă.

În perioada 2008-2011, Aquatim a montat 4000 de contoare cu transmisie radio care permit citirea de la distanţă a consumului de apă de către un operator printr-un dispozitiv POS. Principalul avantaj al acestora este că permite citirea consumului de apă chiar şi în situaţii mai dificile: contoarele se află pe domeniul privat şi operatorul nu are acces la ele, căminele sunt inundate sau se află în locuri greu accesibile.

În cazul în care se va decide implementarea pe scară mai largă a proiectului pilot, aceasta ar fi cea de-a treia etapă de contorizare a consumatorilor din Timişoara.

În prezent, în Timişoara există 27.000 de contoare de branşament care se citesc o dată la două luni. Data citirii contorului este înscrisă pe factură, în partea stângă în josul paginii.

Contoarele montate prin proiectul pilot reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte transmiterea datelor, asigurându-se acurateţea citirii prin eliminarea factorului uman.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.